Transavia annuleert komende twee maanden opnieuw vluchten vanwege tekort aan toestellen

Luchtvaartmaatschappij Het is niet de eerste keer dat Transavia reizigers teleur moet stellen: half april maakte de luchtvaartmaatschappij bekend 5 procent van de vluchten in april en mei te wijzigen of annuleren.

Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf Schiphol. De luchtvaartmaatschappij schrapt de komende twee maanden vluchten vanwege een tekort aan toestellen.
Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf Schiphol. De luchtvaartmaatschappij schrapt de komende twee maanden vluchten vanwege een tekort aan toestellen.

Foto Michel van Bergen/ANP

Transavia kampt met een tekort aan toestellen en moet daarom vluchten annuleren. Dat schrijft de luchtvaartmaatschappij vrijdag op haar website. Omdat Transavia niet verwacht het tekort binnen twee maanden op te kunnen lossen, kiest het bedrijf ervoor om vluchten niet door te laten gaan. Op deze manier weten reizigers zo vroeg mogelijk waar ze aan toe zijn, en kan „de stabiliteit in de uitvoering van de operatie” terugkeren. Om hoeveel vluchten en gedupeerde reizigers het gaat, heeft Transavia niet bekendgemaakt.

De luchtvaartmaatschappij ziet zich gedwongen de vluchten te annuleren omdat drie van de vijf vliegtuigen, waarmee de vloot deze zomer zou worden uitgebreid, niet op tijd klaarstaan. Daarnaast zorgen problemen met de levering van vliegtuigonderdelen ervoor dat gepland onderhoud van de vloot uitloopt en dat „kleine technische mankementen” niet zomaar gerepareerd kunnen worden. Niet alle vliegtuigen van de bestaande vloot zijn dan ook bruikbaar. De Volkskrant schreef eerder dat het tekort ook een administratieve oorzaak heeft: vliegtuigen die Transavia van de Roemeense prijsvechter Blue Air zou leasen, missen bepaalde veiligheidscertificering en moeten daarom op de grond blijven.

Het is niet de eerste keer dat Transavia reizigers teleur moet stellen: half april maakte de luchtvaartmaatschappij bekend 5 procent van de vluchten in april en mei te wijzigen of annuleren. Zo’n 8.000 passagiers konden toen niet mee op een alternatieve vlucht. Toch kon Transavia daarmee geen verdere verstoringen voorkomen: herhaaldelijk werden vluchten op het laatste moment geschrapt. Woensdag bleek nog dat vier vluchten uit de Spaanse steden Valencia en Málaga niet door konden gaan.


Lees ook dit interview met Marcel de Nooijer: Transavia-topman: ‘Ultragoedkoop vliegen komt niet terug’