Negentien online platforms, waaronder Facebook, TikTok en AliExpress, gaan onder ingrijpende EU-regels vallen

Big Tech Een groot aantal internetbedrijven gaat onder een nieuwe Europese wet vallen. De online platforms zullen zich aan verregaande regels over onder meer gericht adverteren en het gebruik van algoritmes moeten houden.

Facebook, TIkTok en Twitter zijn drie van de negentien online platforms die zich aan de strengere EU-regels moeten gaan houden.
Facebook, TIkTok en Twitter zijn drie van de negentien online platforms die zich aan de strengere EU-regels moeten gaan houden.

Foto Dado Ruvic

Negentien internetplatforms, waaronder Facebook, Instagram, TikTok en Twitter, gaan onder de extra strenge regels van de zogeheten Digital Services Act (DSA) vallen. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. De platforms krijgen te maken met verregaande regels over onder meer gericht adverteren, online manipulatie en het gebruik van algoritmes door sociale media.


Lees ook: Met historisch akkoord herschrijft Brussel de regels voor het internet

In april 2022 namen Europese beleidsmakers ingrijpende nieuwe regels voor internetbedrijven al aan. Het doel: het internet veiliger en betrouwbaarder maken. De DSA moet uiterlijk op 1 januari 2024 in werking treden. Het akkoord over de DSA volgde kort op het DMS-akkoord, dat bestaat uit strengere regels over online marktmacht en oneerlijke concurrentie.

De Europese Commissie heeft de platforms gekozen op basis van het aantal maandelijkse actieve gebruikers, namelijk minimaal 45 miljoen. Afgelopen februari moesten online platforms hun bezoekersaantallen doorgeven. Niet alleen een aantal socialemediaplatforms zal zich aan de nieuwe regels moeten houden, hetzelfde geldt voor onder meer AliExpress, Bing, Booking.com, Google, Wikipedia en Zalando.