Zitting Marengo-proces vertraagd om arrestatie Weski

Arrestatie Twee advocaten vroegen om uitstel omdat de aanhouding van Weski veel impact heeft op de strafzaak tegen onder meer Ridouan Taghi.

Beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker voor de voortzetting van de strafzaak Marengo.
Beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker voor de voortzetting van de strafzaak Marengo.

Foto Ramon van Flymen/ANP

Een voor komende dinsdag geplande zitting in het Marengo-proces tegen onder meer Ridouan Taghi wordt uitgesteld vanwege de arrestatie van advocaat Inez Weski. Dat schrijven advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra, die een andere verdachte bijstaan, zondagmiddag op Twitter. Weski werd vrijdag aangehouden op verdenking van het doorgeven van berichten van en naar Taghi.

„De arrestatie van Weski van afgelopen vrijdag heeft ons geschokt”, schrijven de twee advocaten. „Daarnaast kunnen wij de impact van die arrestatie en het onderliggende opsporingsonderzoek op de zaak Marengo op dit moment niet overzien.” Om die reden vroegen zij om uitstel, wat de rechtbank verleende.


Lees ook: Inez Weski vermoedde al dat er iets op til was

Komende dinsdag zou de verdediging hebben mogen reageren op de aantijgingen van het Openbaar Ministerie. Ook kreeg de verdachte Mohamed R., een cliënt van Meijering en Flokstra, dan de kans om zich voor het laatst te verdedigen. Er is nog geen nieuwe datum bepaald voor de zitting.

De aanhouding van Weski heeft voor veel beroering gezorgd onder Nederlandse advocaten, waaronder dus bij Meijering en Flokstra. Het komt zelden voor dat advocaten worden gearresteerd voor deelname aan een criminele organisatie. Bij Taghi is het echter geen unicum: eerder werd zijn neef Youssef, die als zijn pleitbezorger optrad, opgepakt en veroordeeld tot vijf en een half jaar cel.