Welke yogavorm kies je?


Foto: Getty Images

Je voelt je gespannen en je denkt: misschien is yoga iets voor mij. Je gaat op zoek naar een leuke les, maar dat valt niet mee. Er blijken vele vormen van yoga te bestaan en je hebt geen idee welke je het best kunt kiezen.

Mensen die vooral zoeken naar ontspanning zouden het beste eens restorative yoga kunnen uitproberen, adviseert Rolf van Baalen, yogadocent en oprichter van onlineplatform Happywithyoga.com. En mensen die last hebben van nek- en rugklachten of op andere manieren worstelen met hun flexibiliteit adviseert hij yin-lessen, waarin houdingen langere tijd worden vastgehouden.

Hatha-yoga kan volgens hem gezien worden als de basisvorm van yoga. Een les begint rustig, wordt daarna wat uitdagender qua houdingen en eindigt weer in rust. „Bij hatha-yoga ga je van houding naar houding, terwijl je bij hatha vinyasa weer wat vloeiender van de ene naar de andere houding beweegt.”

De wat fanatiekere sportievelingen zou Van Baalen power-yoga of ashtanga-yoga aanraden. Al mis je in die lessen wat hem betreft vaak wel de aandacht voor de ademhaling en de optimale balans tussen kalmte en energie.

„Alle yoga draait uiteindelijk om beheersing en de verbinding tussen lichaam en geest. Maar er zijn veel verschillende vormen en ook de accenten die elke yogadocent legt, zijn anders”, zegt Van Baalen.

Hij adviseert beginners om verschillende soorten yogalessen bij verschillende docenten uit te proberen en pas daarna te kiezen welke vorm en welke docent het beste bij hen past.

Hij wil benadrukken dat het een groot misverstand is dat je lenig moet zijn voordat je aan yoga begint. „Yoga kan juist helpen om soepeler te worden.”