MIVD: China aast op kennis en materieel Nederlandse ruimtevaartsector voor spionage

Spionage Afgelopen jaar ontdekte en voorkwam de MIVD meerdere Chinese pogingen om Nederlandse militaire en ruimtevaarttechnologie te bemachtigen.
Uit de analyse van de MIVD blijkt verder dat Beijing het aantal satelietlanceringen de komende jaren verder zal opvoeren tot honderd lanceringen per jaar.
Uit de analyse van de MIVD blijkt verder dat Beijing het aantal satelietlanceringen de komende jaren verder zal opvoeren tot honderd lanceringen per jaar. Foto Wang Heng/EPA/ANP

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen, zoals universiteiten en haar wetenschappers zijn op grote schaal doelwit van Chinese spionage. Dat schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in haar woensdag verschenen jaarverslag. Afgelopen jaar ontdekte en voorkwam de MIVD naar eigen zeggen meerdere Chinese pogingen om Nederlandse technologie te bemachtigen. Daarnaast zou China kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector proberen bemachtigen om zijn informatiepositie te versterken.

De inlichtingendienst waarschuwt in haar jaarverslag dat Nederland een aantrekkelijk spionagedoelwit is voor China. Met name op het gebied van de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie. China zou wapenontwerpen stelen en door het sturen van Chinese studenten en professionals naar Europa onder meer Nederlandse kennis proberen verkrijgen. De MIVD vreest voor de dreiging die uitgaat van de Chinese militaire capaciteiten. De kans dat de Nederlandse krijgsmacht in aanraking met Chinese wapens komt, zo schrijft de inlichtingendienst, wordt steeds groter, onder meer omdat China deze systemen wereldwijd exporteert.

Volgens de MIVD bouwt China met deze activiteiten snel aan een dominante positie op het gebied van militaire technologie. Uit de analyse van de MIVD blijkt verder dat Beijing het aantal satelietlanceringen de komende jaren verder zal opvoeren tot honderd lanceringen per jaar. Hiermee breidt China de militaire capaciteit in de ruimte verder uit. Het zou gaan om draagraketten met intelligence, surveillance, reconnaissance- en communicatiesatellieten. „Door deze betere informatiepositie”, zo stelt MIVD-directeur Jan Swillens, „krijgt China een nadrukkelijk militair voordeel”.