Fox News treft schikking van 787,5 miljoen dollar in lasterzaak stemcomputers

Afgeblazen rechtszaak Dominion Voting Systems had een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar geëist, omdat Fox News moedwillig leugens zou hebben verspreid over zijn stemcomputers.
Advocaten van Dominion Voting Systems, na de schikking in de zaak tegen Fox News
Advocaten van Dominion Voting Systems, na de schikking in de zaak tegen Fox News Foto Matt Rourke/AP

De Amerikaanse nieuwszender Fox News en Dominion Voting Systems hebben een schikking getroffen, meldt persbureau Reuters. Daarmee is de rechtszaak die deze dinsdag met een dag uitstel zou beginnen van de baan.

„De partijen hebben hun geschil opgelost”, zo zei rechter Eric Davis aan het begin van de zitting, waarop hij het proces schorste. Er is voor 787,5 miljoen dollar geschikt.

Lees ook Donald Trump factchecken is ‘bad voor business’, zei de directeur van Fox News. Gaat de zender hiervoor boeten?

Dominion eiste een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar (omgerekend zo’n 1,5 miljard euro) van Fox News, omdat de nieuwszender berichten heeft verspreid over vermeende manipulatie van de stemcomputers tijdens de presidentsverkiezingen van 2020. Volgens Dominion heeft Fox News moedwillig leugens verspreid, waardoor het bedrijf schade leed en ook te maken kreeg met bedreigingen van het personeel.

Het management van Fox News beriep zich op de persvrijheid en zei dat de verklaringen van toenmalig president Donald Trump en zijn advocaten nu eenmaal nieuwswaardig waren. In een verklaring na het treffen van de schikking liet Fox News weten te erkennen dat „sommige beweringen over Dominion onjuist waren” en dat de schikking aantoont dat Fox „zich aan de hoogste journalistieke standaarden zal blijven houden”.

Een andere maker van stemapparatuur, Smartmatic, zet zijn rechtszaak tegen Fox News wel door. Dat bedrijf eist 2,7 miljard dollar.