Kabinet verzet zich tegen EU-visserijplan: ‘aloude garnalenvisserij mag niet ten onder gaan’

Garnalenvisserij Het kabinet wil niet dat Europese plannen voor strengere visserijregels werkelijkheid worden, mede uit angst voor het verdwijnen van garnalenvisserij. Ook zou wetenschappelijke onderbouwing van de Europese Commissie ontbreken.
Het kabinet is bang dat de garnalenvisserij verdwijnt als de Europese plannen werkelijkheid worden.
Het kabinet is bang dat de garnalenvisserij verdwijnt als de Europese plannen werkelijkheid worden. Foto Kees van de Veen

Het kabinet verzet zich tegen Europese plannen om de garnalenvisserij in Natura 2000-gebieden aan banden te leggen. Dat schrijft minister Piet Adema (Landbouw en Natuur, ChristenUnie) in een vrijdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet ontbreekt wetenschappelijke onderbouwing en houdt de Europese Commissie onvoldoende rekening met de economische gevolgen voor de garnalensector. De brief is een reactie op een eerdere motie van een ruime Kamermeerderheid, die werd ingediend om te voorkomen dat „de aloude Nederlandse garnalenvisserij ten onder gaat”.

Lees ook: ‘Een bodemvisverbod betekent zo ongeveer het einde van de garnalensector’

De commissieplannen draaien om de bescherming van ecosystemen onder water. Vissers die netten gebruiken waarmee ze over de zeebodem slepen, mogen dat volgens de nieuwe plannen niet meer doen. De netten beschadigen namelijk mosselbanken, zorgen voor ongewenste bijvangst en maken dat veel vissen en vogels onvoldoende garnalen kunnen eten. De Europese Commissie wil dat de bodemvisserij stapsgewijs wordt verminderd, met een geheel verbod in 2030.

Het kabinet vindt dat nuance ontbreekt over welke gebieden ‘bodemberoerend’ zijn. Zo maakt de EC volgens Adema geen onderscheid tussen zeebekkens en -bodems. Voor eerstgenoemde geldt het visserijverbod geldt. Daarnaast zou de EC te weinig rekening houden met de sociaaleconomische gevolgen van de maatregelen. Het kabinet is bang dat de garnalenvisserij verdwijnt als de Europese plannen werkelijkheid worden. Nederlandse garnalenvissers, die jaarlijks zo’n 15 miljoen kilo garnalen uit de zee halen, vissen namelijk vrijwel uitsluitend uit de Waddenzee en beschermde delen van de Noordzee.