Kabinet verwacht dit jaar toename van zo’n 47.500 Oekraïense vluchtelingen, totaal komt daarmee op ruim 135.000

Oorlog in Oekraïne Het kabinet baseert zich op een prognose van instituut Clingendael, dat verwacht dat het aantal Oekraïense vluchtelingen met ongeveer 47.500 zal toenemen.
Komt de prognose uit, dan zijn er eind 2023 zo'n 135.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland.
Komt de prognose uit, dan zijn er eind 2023 zo’n 135.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Foto Olivier Middendorp

Het kabinet verwacht dit jaar een toename van 47.500 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op een in februari gepubliceerde prognose van Clingendael, een instituut voor internationale betrekkingen. De prognose gaat om de netto-instroom: het aantal nieuwe Oekraïense vluchtelingen min het aantal Oekraïense vluchtelingen dat het land juist verlaat.

Wordt de prognose werkelijkheid, dan komt het totaalaantal vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland eind dit jaar op ruim 135.000 te staan. Begin januari werden namelijk bijna 88.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland geregistreerd. Van der Burg laat weten dat de prognose „complex” blijft, mede omdat niet te voorspellen is hoe de oorlog zal verlopen. Hij zegt dan ook dat de daadwerkelijke instroom aanhoudend wordt gemonitord. Volgens Van der Burg is er vooralsnog geen reden om het opvangdoel van 90.000 opvangplekken aan te passen.

Lees ook: De noodopvang voorbij: Vlaardingen bouwt eigen wijk voor Oekraïners

In februari werd bekend dat de ongeveer 4.700 mensen die Oekraïne zijn ontvlucht maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben, een half jaar langer in gemeentelijke opvangplekken verblijven zonder zich aan asielprocedures te hoeven onderwerpen.

Afgelopen september schreef Clingendael al in een rapport dat Europese landen zich erop moeten voorbereiden dat miljoenen Oekraïense vluchtelingen lange tijd zullen blijven. Twee genoemde redenen: de oorlog gaat naar verwachting nog lang duren en vluchtelingen willen überhaupt niet terugkeren.