Onderzoek: vaker complicaties bij zwangeren die net gestopt zijn met de pil

Anticonceptiepil In een nieuw verschenen studie kampten vrouwen die uiterlijk drie maanden voor hun zwangerschap stopten met de pil anderhalf keer zo vaak met zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.
Vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger raakten, kregen anderhalf keer vaker te maken met zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.
Vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger raakten, kregen anderhalf keer vaker te maken met zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Foto via Getty Images

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte komen anderhalf keer vaker voor bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze gestopt waren met de anticonceptiepil zwanger raken. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie. De onderzoekers van het Radboudumc gebruikten de gegevens van meer dan zesduizend zwangeren, verzameld in het doorlopende PRIDE-onderzoek.

Lees ook: Na zestig jaar gebruik worstelt de pil met een imagoprobleem

Van de onderzochte zwangeren was 10 procent maximaal drie maanden voor de zwangerschap gestopt met de anticonceptiepil. Hun kinderen werden vaker te vroeg geboren, en waren relatief klein. Ook kregen deze vrouwen vaker zwangerschapsvergiftiging. Uit het onderzoek bleek geen verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes en zwangerschapshypertensie, hoge bloeddruk.

Wel houden de onderzoekers een slag om de arm. Hoewel ze de resultaten corrigeerden voor factoren als roken en leeftijd, is het niet uitgesloten dat andere, onbekende oorzaken een rol spelen. Welke pilvariant de vrouwen slikten, leek ook invloed te hebben. Bij sommige types kwam zwangerschapsvergiftiging vaker voor, bij andere juist vroeggeboortes. De verschillen hebben mogelijk te maken met het type progesteron en de hoeveel oestrogeen in de pillen.