Zeventien aanhoudingen in Nederland in internationaal onderzoek naar cybercrime

Cybercrime Als onderdeel van ‘Operation Cookiemonster’ haalde de FBI „één van de gevaarlijkste” criminele handelswebsites offline, waarop online identiteiten werden verhandeld. Onder de gedupeerden waren waarschijnlijk zo’n vijftigduizend Nederlanders.

Een aantal van de gedupeerden is daadwerkelijk opgelicht.
Een aantal van de gedupeerden is daadwerkelijk opgelicht.

Foto Richard Brocken/ANP/Hollandse Hoogte

De Nederlandse politie heeft samen met de FBI en Europol honderden invallen gedaan in zeventien landen. De doorzoekingen waren onderdeel van een groot, internationaal onderzoek naar online identiteitsdiefstal, onder de noemer ‘Operation Cookiemonster’, meldt de politie woensdag. In Nederland zijn zeventien aanhoudingen verricht. Het zou gaan om mensen achter de criminele handelswebsite Genesis Market.

Op de site werden gebruikersprofielen met inloggegevens van miljoenen mensen verkocht aan cybercriminelen. Wat deze specifieke handelssite volgens de teamleider van het Rotterdamse cybercrimeteam „één van de gevaarlijkste” maakte, was dat hier ook de unieke digitale vingerafdrukken van mensen te koop waren. Daarmee kunnen hackers de online identiteit van hun slachtoffers stelen. „Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen,” aldus de teamleider.

De FBI doekte de site dinsdag op. Uit het onderzoek van de FBI, Europol en de Nederlandse politie blijkt dat de gebruikersaccounts van minstens twee miljoen mensen via de site zijn verkocht. Onder de gedupeerden waren zo’n vijftigduizend Nederlanders. Een aantal daarvan is volgens de Rotterdamse teamleider daadwerkelijk slachtoffer geworden van oplichting.