Na VS en Nederland beteugelt ook Japan export chiptechnologie naar China

Exportbeperkingen Het besluit komt nadat de Verenigde Staten en Nederland eerder de verkoop van de modernste halfgeleidertechnologie aan China beteugelde.

Japanse bedrijven hebben voortaan een vergunning nodig om deze meest geavanceerde producten, het zou gaan om 23 soorten, te exporteren.
Japanse bedrijven hebben voortaan een vergunning nodig om deze meest geavanceerde producten, het zou gaan om 23 soorten, te exporteren.

Foto Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Japan gaat de export van technologie voor de productie van chips verder inperken. Dat kondigde Japanse minister van Handel Yasutoshi Nishimura donderdag aan, meldt persbureau Nippon. Japanse bedrijven hebben voortaan een vergunning nodig om de meest geavanceerde producten, het zou gaan om 23 soorten, te exporteren.

Het besluit komt nadat de Verenigde Staten en Nederland eerder de verkoop van de modernste halfgeleidertechnologie aan China beteugelden. Volgens Nishimura werd de nieuwe maatregel niet in samenspraak met de Amerikanen genomen. Hij benadrukte dat de nieuwe exportbeperkingen voor alle markten gelden, dus niet alleen voor China. Onder meer Tokyo Electron, een belangrijke leverancier van apparatuur voor het maken van halfgeleiders, zal onder de restricties vallen.

Zaterdag staat een bezoek van de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi aan China gepland. Naar eigen zeggen wil hij een „eerlijke en openhartige discussie” met zijn Chinese ambtgenoot om een „constructieve en stabiele relatie tot stand te brengen”. De recente maatregelen van onder meer de VS en Nederland om de toevoer van hoogwaardige chiptechnologie naar China af te knijpen, zijn ingegeven door de vrees dat de Chinese ontwikkeling van onder meer quantumcomputers, kunstmatige intelligentie en draadloze netwerken, ingezet kunnen worden voor militaire doeleinden.

Eerder dit jaar besloot het Nederlandse kabinet exportbeperkingen voor chipmachinemaker ASML uit te breiden. Het bedrijf, dat op wereldschaal als de belangrijkste fabrikant van machines voor chipproductie geldt, mag bepaalde versies van zijn apparaten niet meer aan China verkopen. Voor de nieuwste generatie machines had ASML al jaren geen toestemming voor de export naar China.


Lees ook: Hoe ASML een speelbal werd in het politieke conflict tussen de VS en China