Dankzij goedkeuring Hongarije lijkt Finse toetreding tot de NAVO nu rond

NAVO-lidmaatschap Finland én buurland Zweden vroegen vorig jaar na decennia van militaire neutraliteit samen het NAVO-lidmaatschap aan. Vanaf het begin hebben Turkije en Hongarije dat proces gecompliceerd.

De Hongaarse premier Viktor Orbán (vooraan) waren maandag aanwezig bij de parlementaire stemming over de toetreding van Finland tot de NAVO.
De Hongaarse premier Viktor Orbán (vooraan) waren maandag aanwezig bij de parlementaire stemming over de toetreding van Finland tot de NAVO.

Foto Attila Kisbenedek/AFP

Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat melden verschillende internationale persbureaus. 182 van de 199 leden in het parlement, dat gedomineerd wordt door de nationalistische Fidesz-partij van premier Viktor Orbán, keurden de toetreding goed. Omdat Hongarije het laatste NAVO-lid is dat goedkeuring moest geven voor de toetreding van Finland tot het verbond, lijkt het Finse lidmaatschap nu rond. Wel is nog een stemming nodig in het Turkse parlement.


Lees ook: Lees ook dit opinieartikel over Hongarije en de NAVO: Orbáns cynische, politieke dansje met de NAVO

Finland én buurland Zweden vroegen vorig jaar na decennia van militaire neutraliteit samen het NAVO-lidmaatschap aan, omdat de Russische inval in Oekraïne hun veiligheidssituatie heeft veranderd. Vanaf het begin hebben Turkije en Hongarije dat proces gecompliceerd, terwijl toestemming van alle lidstaten nodig is voor de toetreding van nieuwe landen.

Turkije weigerde lang goedkeuring te verlenen omdat het de Scandinavische landen verwijt onderdak te bieden leden van de Koerdische PKK en aanhangers van de Gülenbeweging, en daarmee terroristische organisaties te faciliteren. Hongarije lijkt de toetreding van de landen vooral te blokkeren om concessies van de EU af te dwingen, dat gelden blokkeert uit onvrede over de rechtsstaat in Hongarije.

Eerder deze maand besloot de Turkse president Recep Tayyip Erdogan toch het ratificatieproces voor de toetreding van Finland te starten, omdat het land de defensie-export naar Turkije weer heeft opgestart en „concrete stappen” heeft gezet in de aanpak van terroristische organisaties. Wel moet het Turkse parlement nog instemmen, maar met een meerderheid voor Erdogans partij lijkt dat geen obstakel. Goedkeuring voor Zweden is voor Erdogan nog niet aan de orde, onder andere vanwege aanhoudende demonstraties van Zweedse en Koerdische aanhangers van de PKK in de hoofdstad Stockholm. Ook Hongarije heeft de stemming over Zweden voorlopig uitgesteld.


Lees ook dit profiel van de Finse premier: De premier die verandert wat in Finland als ‘normaal’ wordt gezien

Gezamenlijke toetreding

Vanaf het begin trokken Finland en Zweden gezamenlijk op in hun aanvraag tot toetreding. Nadat de Finse minister van Buitenlandse Zaken suggereerde dat Finland ook wel zonder Zweden zou willen toetreden, bevestigde de Finse premier Sanna Marin begin februari op een persconferentie met haar Zweedse ambtsgenoot dat de landen alleen samen lid willen worden: „De veiligheid van Finland en Zweden is met elkaar verbonden.”

Toch nam het Finse parlement eerder deze maand een wetsvoorstel aan dat het mogelijk maakt om lid te worden van het militaire bondgenootschap. 184 van de 200 parlementsleden stemden in met de wet die het Finse lot toch losmaakt van het Zweedse. Snel daarna volgden de goedkeuring van Erdogan en de stemming in het Hongaarse parlement.