Aandelen ING en ABN Amro gekelderd — ondanks maatregelen om markt te sussen wereldwijde dalingen

Gespannen markt De grote Nederlandse verzekeraars Aegon, NN Group en ASR daalden met maximaal 1,8 procent. Ook de Franse Bank BNP Paribas kelderden met 8 procent en Deutsche bank met 5 procent.

De Amsterdamse beurs op Beursplein 5.
De Amsterdamse beurs op Beursplein 5.

Foto Martijn Beekman/ANP

De koersen van de Nederlandse banken ING en ABN Amro kelderen maandag hard op de Amsterdamse beurs. De aandelen openden allebei 4 procent lager, waarna ze bleven dalen met 9 en 6 procent respectievelijk. De grote verzekeraars Aegon, NN Group en ASR daalden met maximaal 1,8 procent.

Ook andere financiële bedrijven openden flink lager. Dit alles ondanks de redding van de gekwelde Zwitserse bank Credit Suisse door UBS in het weekend. Ook kondigden onder meer de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank aan dat het lenen van dollars makkelijker wordt. Zo hopen ze te verzekeren dat banken geen liquiditeitsproblemen krijgen.


Lees ook ECB, Fed en andere centrale banken maken dollars lenen makkelijker om financiële sector te kalmeren

Het internationale financiële systeem staat al weken onder druk vanwege een ‘bankrun’ bij de inmiddels ter ziele gegane Silicon Valley Bank. Spaarders namen in rap tempo hun geld op omdat ze weinig vertrouwen hadden in de Amerikaanse bank, die tamelijk eenzijdig had ingezet op staatsobligaties. De ondergang van de techbank maakt aandeelhouders en spaarders door de gehele financiële sector achterdochtig over de stabiliteit van het bankensysteem, ondanks pogingen van overheden en centrale banken om de markten te sussen.

Dalingen in Azië en Europa

De Zwitserse bank UBS, die zondagavond een deal sloot om Credit Suisse over te nemen, daalde met 14 procent op de beurs van Zürich. Credit Suisse zelf is 63 procent van zijn waarde verloren. Obligatiehouders van Credit Suisse komen volledig met lege handen te staan, maar voor de aandeelhouders is nog wel een uitkoopsom van in totaal meer dan 3,3 miljard euro over.

De Franse bank BNP Paribas daalde met 8 procent op de beurs van Parijs en Deutsche Bank verloor 5 procent van zijn waarde in Frankfurt. Ook de aandelen van financiële instellingen op Aziatische beurzen zijn aan het kelderen. De aandelen HSBC en Standard Chartered daalden meer dan 6 procent in waarde op de beurs van Hong Kong. De banken zetelen dan wel in Londen, ze verdienen het grootste deel van hun geld in Azië.

Terwijl de banken klappen vangen worden alternatieve spaarmethoden aanlokkelijker. Bitcoins zijn bijvoorbeeld al negen maanden niet zoveel waard geweest als nu. Goud, traditioneel gezien het toevluchtsoord voor bange spaarders, stijgt ook in waarde.