Polen levert ‘binnen paar dagen’ eerste gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne

Wapenleveringen Het afgelopen jaar vroeg de Oekraïense president Volodymyr Zelensky meermaals aan de NAVO om straaljagers te leveren om zijn verdediging tegen Rusland kracht bij te zetten. Tot nu toe weigerden de bondgenoten.

Twee MiG-29’s doen mee aan een NAVO-oefening boven Polen in maart 2022.
Twee MiG-29’s doen mee aan een NAVO-oefening boven Polen in maart 2022.

Foto Radoslaw Jozwiak/AFP

Polen gaat „binnen een paar dagen” de eerste MiG-29 gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, aldus president Andrzej Duda tijdens een persconferentie donderdag. In eerste instantie gaat het om vier exemplaren, maar „de rest wordt voorbereid”. Oekraïense piloten vliegen zelf ook al met MiG-29’s, dus in theorie kunnen de vliegtuigen razendsnel worden ingezet.

Het afgelopen jaar heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky meermaals bij de NAVO gesmeekt om straaljagers om zijn verdediging tegen Rusland kracht bij te zetten. Tot nu toe hebben de bondgenoten geweigerd; gevechtsvliegtuigen zouden offensief kunnen worden ingezet door Kyiv, wat de relatie met Moskou nog verder onder druk zou kunnen zetten. Polen is echter een van de meest toegewijde voorstanders van het leveren van almaar moderner en destructiever wapentuig aan Oekraïne; beide landen hebben onder het juk van de Sovjet-Unie geleden, en Polen vreest voor verdergaande Russische agressie. Slowakije overweegt ook om zijn oude MiG-29’s te leveren aan Oekraïne, maar heeft nog geen beslissing genomen.


Lees ook Minister Ollongren tempert de verwachtingen over het leveren van F-16’s aan Oekraïne. Wat zijn de bezwaren?

Vorige maand beloofde minister Kajsa Ollongren (Defensie, D66) dat Nederland wil „nadenken over de mogelijkheden” om straaljagers te leveren. Ze zei het verzoek van Oekraïne „heel serieus” te nemen, maar waarschuwde dat een dergelijk besluit tijd zou kosten. Een week daarvoor zei premier Mark Rutte (VVD) nog dat het „te vroeg” is om Oekraïense piloten op te leiden om de moderne F-16’s te vliegen. Het trainen van piloten is „een grote stap”, zei hij, „die echt met de bondgenoten genomen moet worden”.

Tot nu toe zijn de bondgenoten, zeker wanneer het aankomt op het leveren van een nieuwe categorie wapens als precisieraketten en tanks, samen opgetrokken. Of de Poolse president nu unilateraal besluit om zijn vliegtuigen te leveren, of dat de bondgenoten op de hoogte zijn gesteld of zelfs akkoord zijn gegaan, is niet duidelijk. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius hield tijdens een NAVO-bijeenkomst vorige maand de boot af betreffende het leveren van gevechtsvliegtuigen; volgens hem is het leveren van voldoende munitie „momenteel veel belangrijker dan de discussie over gevechtsvliegtuigen”.