Forse daling uitstoot broeikasgassen

Emissie De uitstoot van broeikas-gassen lag voor het eerst meer dan 30 procent onder die van 1990. Mogelijke oorzaak: dure energie en een zachte winter.


Foto Robin Utrecht/ANP

Niet eerder nam de uitstoot van broeikasgassen zo snel af als afgelopen jaar. In 2022 lag de emissie van broeikasgassen 9,2 procent lager dan het jaar ervoor, blijkt uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De daling komt doordat bedrijven en huishoudens door hoge energiekosten minder aardgas verbruikten.

Hoewel de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 in Nederland sinds 1996 afneemt, liep die niet eerder zo snel terug. Alleen in 2020, het eerste coronajaar, kwam de afname op bijna hetzelfde percentage uit. De emissie van broeikasgassen lag voor het eerst meer dan 30 procent onder die van 1990. In de klimaatdoelen is vastgelegd dat die afname in 2030 op 55 procent moet liggen. Het kabinet mikt zelfs op 60 procent.

Het CBS maakt een verdeling in dezelfde vijf categorieën als het Klimaatakkoord van Parijs: industrie, elektriciteit, mobiliteit, landbouw en gebouwde omgeving (de dienstensector en burgers). Die laatste stootte vorig jaar 21 procent minder broeikasgassen uit.

De industrie, van de vijf categorieën de grootste vervuiler met een derde van alle uitstoot, heeft vorig jaar 11 procent minder broeikasgassen geproduceerd. Bedrijven pasten hun productieprocessen aan of legden deze deel stil, zoals de zinkfabriek van Nyrstar in het Brabantse Budel. Een enkel bedrijf, zoals aluminiumfabriek Aldel, ging failliet.

Pandemie

Behalve dat bedrijven en burgers vanwege de hoge kosten op aardgas bezuinigden, was 2022 ook een ongekend warm jaar. Daardoor was minder gas nodig voor verwarming. De uitstootafname van 5 procent in de elektriciteitssector komt vooral doordat er meer hernieuwbare elektriciteit werd geproduceerd, zoals zonne- en windenergie.

Het is mogelijk dat het effect van de hoge aardgasprijzen en zachte winter hebben geleid tot een tijdelijke afname in de uitstoot, net als in coronajaar 2020. Tegelijkertijd zijn veel mensen bezig met bezuinigingsmaatregelen – zoals het isoleren van huizen en aanleggen van zonnepanelen – die ook op de lange termijn tot minder uitstoot leiden.

De uitstoot van alleen het broeikasgas CO2 lag vorig jaar voor alle Nederlandse economische activiteiten ook lager: ruim 8 procent. Hier horen ook de zee- en luchtvaart en de verbranding van biomassa bij. Tegenover deze daling staat dat de Nederlandse economie juist groeide, met zo’n 4,5 procent.

De transportsector was de enige branche die vorig jaar juist méér CO2 uitstootte. Het herstel van het vliegverkeer na de pandemie zorgde voor een toename van 32 procent vergeleken met 2021. Maar dat is in vergelijking met 2019, het jaar voor de pandemie, nog steeds bijna een vijfde lager.