Van een groep kampbewoners die zondagavond in Kijkduin met geweld verhaal kwam halen tot Geert Wilders die twee dagen later op de boulevard van de badplaats een landelijke mediashow voor zichzelf wist te genereren: het zal voor directeur, Martin Timmer, van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) nooit de bedoeling zijn geweest om het migratiedebat zo in het landelijke middelpunt te zetten toen hij vorige week vrijdag voor het Atlantic hotel in het Haagse Kijkduin koos om 98 asielzoekers onder te brengen die niet meer in het overvolle opvangcentrum in Ter Apel terecht konden. Het Atlantic was beschikbaar, andere gemeenten hadden op korte termijn geen plaats.
Met de Haagse wethouder Mariëlle Vavier kon snel geschakeld worden. Vrijdagavond was er een akkoord, zaterdagochtend was ook het Haagse college van B en W akkoord. Niemand hield er toen rekening mee dat ‘Kijkduin’ zou uitgroeien tot de eerste grote controverse rond de opvang van asielzoekers na de verkiezingswinst van Wilders’ PVV.
Haagse gemeenteambtenaren waren die zaterdagmiddag nog bezig met het produceren en zelf rondbrengen van duizend buurtbrieven. Zij werden ingehaald door de gemeentelijke fracties van PVV, Hart voor Den Haag én de VVD: „100 tot 120 asielzoekers in Atlantic”, foeterde VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg op X. „Hoe verzin je het, in het hart van onze familiebadplaats Kijkduin?” PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis, in het dagelijks leven ook woordvoerder van partijleider Geert Wilders, legde direct verband met de landelijke verkiezingsuitslag: „Den Haag heeft net gestemd op partijen die tegen meer opvang van asielzoekers zijn. En nu krijgt Kijkduin plotseling nieuwe buren.”
Landelijke media haakten daar meteen op in: „Omwonenden en ondernemers op Kijkduin totaal overdonderd door komst asielzoekers” kopte De Telegraaf. „Ophef over opvang asielzoekers Kijkduin: ‘Wij hoeven ze hier niet’”, kopte de NOS op haar site. Toen ging ook Kijkduin zich roeren. Appgroepen van buurtbewoners stroomden vol en op social media lieten ondernemers en omwonenden van zich horen.
Bezetting van de receptie
Toch leek het zondagmiddag nog rustig in Kijkduin. De groep van 98 asielzoekers arriveerde zondagnamiddag nagenoeg geruisloos per touringcar uit Ter Apel. Totdat zondagavond een groepje mannen, volgens sommigen PVV-aanhangers, volgens anderen bewoners van een kilometers verderop gelegen woonwagenkamp, verhaal kwam halen in het hotel. Om de manager te spreken, want er was in Kijkduin geen plaats voor asielzoekers, was de boodschap. Na een kortstondige bezetting van de receptie droop het groepje af toen de politie was gearriveerd.
Op het stadhuis aan het Haagse Spui was wel duidelijk geworden dat het bij de dinsdagavond geplande inloopavond voor buurtbewoners uit de hand kon lopen. De beveiliging in en rondom het hotel werd opgeschroefd, en maandagochtend kwam op het stadhuis de staf ‘grootschalig bijzonder optreden’ bijeen, de belangrijkste adviesraad voor de lokale driehoek van burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie. Het voorlopige advies was om die inloopavond door te laten gaan.
Toen kwam de boodschap van PVV-leider Wilders dat hij zijn achterban „een hart onder de riem wilde steken”. Hij zou dinsdagavond zelf naar Kijkduin komen. Ambtenaren van de gemeente zich af of hún veiligheid nog wel voldoende gegarandeerd was. Het was ook de vraag of er buurtbewoners zouden wegblijven als Wilders kwam.
Tegendemonstratie
Dinsdagochtend sprak het college van B en W er over. Niet om die inloopavond af te blazen, wel om te praten over de mogelijke gevolgen van de aanwezigheid van Wilders. Zijn aanhangers zouden ook van zich laten horen, was de verwachting en er waren inmiddels al tegendemontraties aangekondigd. Wilders kon komen, was de uitkomst. Er was voldoende politie op de been om zijn veiligheid te garanderen. Maar het college wilde wel een gebaar naar de stad maken. Niet alleen verantwoordelijk wethouder Mariëlle Vavier zou het college vertegenwoordigen, maar ook twee andere wethouders én burgemeester Jan van Zanen zelf.
Van Zanen zei dinsdagavond bij aankomst in Kijkduin meteen: „Ik ben hier uit solidariteit met de wethouder”. En ja, Wilders was welkom want „die wil blijkbaar iets vertellen en we leven in een vrij land”. Maar Van Zanen waarschuwde ook gelijk. „Het is hier geen politiek circus, het gaat hier om de buurtbewoners.”
Wilders zelf liet zich op die inloopavond niet zien. Terwijl 240 buurtbewoners al lang en breed binnen waren, hield hij het op een bliksembezoek op de boulevard van Kijkduin, omstuwd door sympathisanten en vooral veel cameraploegen. Met de boodschap dat „plaatsen als Kijkduin overspoeld worden met asielzoekers zonder dat zij daarmee hebben ingestemd”.
‘Niets te kiezen’
Donderdag namen PVV, Forum voor Democratie, Hart voor Den Haag én de VVD het stokje van Wilders over tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad. „Hotels zijn niet bedoeld voor opvang”, aldus VVD-fractievoorzitter Van Basten Batenburg.
„Ze moeten niet komen, we willen dat niet”, voegde Coen Bom van Hart voor Den Haag daaraan toe. „Zolang er mensen op straat wonen, willen we geen mensen van buitenaf in onze hotels”, aldus Sebastian Kruis (PVV).
Ze kregen op één punt gelijk van verantwoordelijk wethouder Mariëlle Vavier. Want ook zij had het allemaal als een overval ervaren. „Maar soms heb je niets te kiezen. Dan moet je de helpende hand bieden omdat het niet anders kan.”