70 doden bij aanval op ziekenhuis in Soedan

Bij een aanval op het enige functionerende ziekenhuis in de stad Al-Fashir in het zuidwesten van Soedan zijn zaterdag zeker 70 mensen gedood, meldt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus op X. „Op het moment van de aanval, was het ziekenhuis vol met patiënten die zorg ontvingen.”

De aanval wordt toegeschreven aan de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds april 2023 in een bloedige machtsstrijd met het regeringsleger verwikkeld zijn. Al-Fashir, dat zo’n miljoen inwoners heeft, is in handen van het regeringsleger en wordt al sinds mei door de RSF belegerd. Een VN-functionaris verantwoordelijk voor humanitaire hulp in het land waarschuwde donderdag nog dat de RSF het regeringsleger en haar bondgenoten „een ultimatum van 48 uur” hadden gegeven om de stad te verlaten.

Een van de grootste humanitaire crises

De oorlog in Soedan ontstond na een conflict tussen de huidige regeringsleider Abdel Fattah al-Burhan en RSF-leider Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti. Na de val van president Omar al-Bashir in 2019 werkten de twee samen om de burgerrevolutie de kop in te drukken. In 2021 pleegden ze samen een militaire coup, maar na onderlinge ruzie brak de inmiddels al bijna twee jaar durende oorlog uit.

Sinds de inname van de strategische stad Wad Madani door het regeringsleger op de paramilitaire Rapid Support Forces twee weken gelezen zijn de gevechten tussen beide partijen verder opgevoerd en een duurzame vrede lijkt nog altijd ver weg.


Lees ook

Is een doorbraak van het regeringsleger een stap naar het einde van de oorlog in Soedan?

Soedanezen vieren met landgenoten in passerende auto’s de verovering door het regeringsleger van Wad Madani.

In Soedan heerst volgens mensenrechtenorganisaties inmiddels een van de grootste humanitaire crises ter wereld. Ook het regeringsleger voert regelmatig bombardementen uit met vele doden tot gevolg en de VS beschuldigt het leger ervan chemische wapens te gebruiken. Beide kanten worden er door de Verenigde Naties van beschuldigd honger als oorlogswapen te gebruiken. In de regio Darfur voerden de RSF eerder al etnische zuiveringen uit. Zeker de helft van de 50 miljoen Soedanezen verkeert volgens het Rode Kruis in „acute voedselonzekerheid” en vijf miljoen mensen bevinden zich „op de rand van hongersnood”.


Lees ook

In Soedan zijn dammen in de Nijl onderdeel geworden van de strijd

Mensen lopen over een versterkte dam die de landingsbaan van Bentiu en de weg die het IDP-kamp verbindt met de stad Bentiu beschermt tegen overstromingen, Zuid-Soedan, 25 juli 2023. De weg en de luchthaven liggen momenteel  enkele meters onder het waterpeil in Bentiu.