Een rechtbank in Haïti heeft 51 mensen aangeklaagd voor de gewelddadige moord op de toenmalige president van het land, Jovenel Moïse, in 2021. Het Haïtiaanse medium Ayibopost heeft een 122 pagina’s tellende aanklacht gepubliceerd die afkomstig zou zijn van de rechter in de zaak. Volgens dat document zou weduwe Martine Moïse de moord samen met onder anderen oud-premier Claude Joseph hebben beraamd om de macht te grijpen.
Op 7 juli 2021 drongen zo’n twintig gewapende mannen midden in de nacht binnen in de residentie van Moïse en zijn vrouw. Ze mishandelden de voormalige president en schoten hem daarna dood. Zijn vrouw raakte gewond.
Martine Moïse spreekt op sociale media over „illegale arrestaties” en politieke vervolging. Joseph zei tegen persbureau AP dat het gaat om „een klassieke staatsgreep” door de huidige premier Ariel Henry, die Jovenel Moïse opvolgde na zijn dood. Henry zou het Haïtiaanse rechtssysteem inzetten om zijn tegenstanders te vervolgen. De huidige rechter is de vijfde die op de zaak is gezet. Eerdere rechters legden hun taken neer om verschillende redenen, waaronder de angst om vermoord te worden.
Lees ook
Keniaanse politie moet bendes in Haïti intomen. ‘Wij burgers lopen constant gevaar’
In 2021 ontsloeg Henry de hoogste openbaar aanklager in Haïti nadat die hem wilde ondervragen over zijn eigen rol bij de moord op de president. De premier zou hebben gebeld met een hoofdverdachte in de uren na de moord.
Bendegeweld
Henry werd de opvolger van oud-president Moïse, omdat hij enkele dagen voor de moord werd aangesteld als premier. Hij verving daarmee Joseph, die nu is aangeklaagd. Henry zou verkiezingen organiseren zodat een verkozen president de macht kan krijgen, maar die heeft hij vooralsnog uitgesteld.
Voor de moord zijn al eerder mensen opgepakt. In 2021 werd bekend dat de moord zou zijn uitgevoerd door 26 Colombianen en twee Haïtianen met Amerikaanse nationaliteit. Voormalig premier Joseph had na de moord gemeld dat de daders Spaans spraken. In Miami dient nu een aparte zaak tegen elf van de verdachten, van wie zes hebben bekend dat ze meewerkten aan een plan waarbij Colombiaanse huurlingen Jovenel Moïse zouden ontvoeren. Op het laatste moment werd bepaald dat hij toch vermoord moest worden.
Sinds de moord op Moïse is het bendegeweld in Haïti alleen maar toegenomen. De politie lijkt amper nog grip op de situatie te hebben, en er vallen veel burgerslachtoffers. Volgens The New York Times had de moord op Moïse waarschijnlijk te maken met zijn pogingen om de Haïtiaanse drugshandel aan te pakken. De daders zouden een lijst met daarop de namen van drugssmokkelaars hebben meegenomen uit zijn residentie.