’47.000 Russen met zekerheid omgekomen in Oekraïne-oorlog’

’47.000 Russen met zekerheid omgekomen in Oekraïne-oorlog’

47.000 Russische militairen zijn met zekerheid omgekomen tijdens de oorlog in Oekraïne. Dat melden Russische onafhankelijke media Mediazona en Meduza maandag. De onderzoeksplatformen keken samen met een datawetenschapper van de Duitse universiteit van Tübbingen naar de oversterfte van mannen onder de 50 jaar tussen het begin van de invasie in februari 2022 en mei 2023.

Rusland doet — net als Oekraïne — zijn uiterste best om het aantal eigen doden te verhullen en bagatelliseren. Tot nu toe erkende het land zo’n 6.000 oorlogsdoden. Helder was al dat dat slechts een propagandawerkelijkheid was, maar Mediazona en Meduza konden door middel van erfenisregisters, socialemediaposts van begraafplaatsen en overlijdensberichten van tenminste 47.000 Russische mannen met zekerheid vaststellen dat ze in de oorlog zijn omgekomen.

Volgens een van de onderzoekers van Mediazona zijn de schattingen van slachtoffersaantallen door bijvoorbeeld de Verenigde Staten waarschijnlijk onbetrouwbaar, zelfs als ze bronnen hebben in het Russische ministerie van Defensie: „De data van het ministerie zou ook incompleet kunnen zijn. Het is extreem ingewikkeld om alle slachtoffers van het leger, de Russische Nationale Garde , het Achmat-bataljon en verschillende private militaire legers bij elkaar te vegen.”