42 dorpelingen in Congo vermoord, waarschijnlijk door Islamitische rebellengroep ADF

In de Democratische Republiek Congo zijn donderdag 42 mensen vermoord, hoogstwaarschijnlijk door leden van de Islamitische rebellengroep ADF, gelieerd aan de Islamitische Staat (IS). Dat melden internationale persbureaus op basis van informatie van lokale autoriteiten en een woordvoerder van de Congolese krijgsmacht. De dodelijke aanval vond plaats in het dorp Mayikengo in het noordoosten van het land. Inwoners zouden bij elkaar zijn geroepen op het dorpsplein voor een bijeenkomst, waarna de rebellen hen met vuurwapens en kapmessen aanvielen.

De aanval volgt op een reeks moordpartijen eerder deze week in een aantal dorpen in dezelfde regio, waarbij ten minste tachtig mensen werden vermoord. Ook daarvoor hield de Congolese krijgsmacht de ADF verantwoordelijk. De exacte dodenaantallen, de precieze omstandigheden van het geweld en de daders zijn door NRC niet onafhankelijk te verifiëren.

Het grondstofrijke Oost-Congo is al jarenlang gedestabiliseerd door oorlog, veroorzaakt door aanvallen van verschillende gewelddadige milities en invloeden van buitenlandse mogendheden. In het gebied is het een komen en gaan van buitenlandse militairen en VN-vredesmachten die proberen de rust terug te brengen, maar vaak al na korte tijd onverrichter zake het land weer verlaten. De veiligheid in Oost-Congo blijft intussen verslechteren. In totaal zijn door de oorlog meer dan zeven miljoen Congolezen ontheemd.

Donderdag zei een gezant van de Verenigde Naties die rapporteert over geweld tegen kinderen in conflicten dat ze zich grote zorgen maakt om de veiligheid van Congolese kinderen en jongeren.


Lees ook

In de gewapende anarchie van Oost-Congo waant geen burger zich nog veilig

Zuid-Afrikaanse militaire voertuigen nabij Sake, in het oosten van de Democratische Republiek Congo.