39 agenten gewond bij rellen in Southport na steekincident

Bij rellen in de Engelse plaats Southport zijn dinsdagavond 39 agenten gewond geraakt, melden Britse media. Een groep van zo’n 200 woedende mensen trok, vanwege het steekincident waarbij maandag drie kinderen om het leven kwamen, naar de plaatselijke moskee en raakte daar slaags met de politie. Volgens de politie gaat het om aanhangers van de extreemrechtse English Defence League. Voordat de rellen uitbraken had er een herdenkingsdienst plaatsgevonden voor de slachtoffers van de steekpartij.

De relschoppers gooiden met stenen, flessen en vuurwerk naar de moskee en de politie, staken auto’s en prullenbakken in brand en verwondden ook drie politiehonden. Van de gewonde agenten zijn er 27 naar het ziekenhuis gebracht en werden er 12 ter plekke behandeld.

Speculatie over dader steekpartij

Vermoedelijk richtte de woede van de menigte zich op de moskee, omdat de relschoppers ervan uit lijken te gaan dat de dader van de steekpartij van maandag een asielzoeker en moslim is. Dergelijke geruchten gaan veelvuldig rond op sociale media. Maar de door de politie opgepakte verdachte is een 17-jarige jongen die in het Verenigd Koninkrijk is geboren en geen link zou hebben met de islam.

„Aan speculatie heeft niemand iets op dit moment”, zegt assistent-hoofdcommissaris Alex Goss daarover tegen de BBC. Hij noemt het „misselijkmakend om te zien dat dit gebeurt in een gemeenschap die gebukt gaat onder het tragische verlies van drie jonge levens”. Volgens de politie komen veel van de relschoppers niet uit de omgeving.