31-jarige Amelander aangehouden in zaak belagen journalisten PowNed

Een 31-jarige man van Ameland is donderdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het belagen van PowNed journalisten. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. De PowNed-verslaggevers waren op 5 december op het Waddeneiland om verslag te doen van het sunneklaasfeest, dat daar ieder jaar wordt gevierd.

Sunneklaas is een geheimzinnig feest dat Amelanders ieder jaar zoveel mogelijk in de anonimiteit willen vieren. De verslaggever en een cameraman van PowNed werden samen met een beveiliger, al wegrijdend, door meerdere eilandbewoners met auto’s achterna gezeten, zo is te zien op beelden die de omroep de volgende dag publiceerde. De journalisten werden op verschillende plekken opgewacht en de belagers zouden ook hebben geprobeerd hun auto te rammen.

Het OM gaat onderzoek doen naar zowel de auto van de verdachte als de auto van de medewerkers van PowNed. Het strafrechtelijk onderzoek is volgens het OM „nog in volle gang” en nieuwe aanhoudingen zouden niet uitgesloten zijn.

Justitie schrijft ook veel waarde te hechten aan het protocol Persveilig, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie. Dit protocol moet de positie van journalisten versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en tegen juridische claims.



Leeslijst