30 jaar cel voor ‘Lucky’ die ex-schoonmoeder doodschoot en ex-vriendin verwondde

De rechtbank van Rotterdam heeft de 51-jarige Minh N. V. dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar voor het doodschieten van zijn ex-schoonmoeder en het ernstig verwonden van zijn ex-vriendin in een winkelcentrum in Zwijndrecht. De uitspraak komt niet overeen met de eis van het OM, dat een levenslange gevangenisstraf eiste. Volgens de rechtbank is het „handelen” van de verdachte „een geplande en doelmatig uitgevoerde poging om zijn ex te liquideren” maar kan niet worden bewezen dat het doden van de moeder van zijn ex met voorbedachte raad was.

In januari vorig jaar opende Minh N. V., die ‘Lucky’ wordt genoemd, het vuur op zijn 38-jarige ex-vriendin. Toen haar 66-jarige moeder ingreep schoot V. haar in de borst. Zij overleefde de aanval niet, de dochter raakte ernstig gewond en is blijvend verlamd.

Het OM zei in mei dat er sprake was van femicide: het vermoorden van een ex-partner vanwege een verbroken relatie. V. vroeg zelf om een levenslange celstraf bij aanvang van de strafzaak. De rechtbank acht het bewezen dat V. handelde met voorbedachte raad bij de aanval op zijn ex. Het doden van de moeder is volgens de rechtbank geen moord, maar doodslag omdat niet bewezen kan worden dat het met voorbedachte raad gebeurde.


Lees ook

Het gezicht van de Zwijndrechtse schutter was meteen overal te zien

De plaats delict, winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht,  waar zaterdagmiddag een vrouw werd doodgeschoten en haar dochter zwaar gewond raakte.

Na de aanslag zocht de politie weken naar ‘Lucky’, die zijn bijnaam te danken heeft aan het meermaals uit handen blijven van de politie. Zijn naam en foto werden landelijk gedeeld. Minh N. V. was geen onbekende van justitie. De man heeft in het verleden onder meer gewapende overvallen gepleegd en gedreigd met geweld. Eerder werd hij veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen.