127 miljoen mensen gewaarschuwd voor ‘grimmige’ weersomstandigheden in het zuidoosten van China

De Chinese overheid heeft 127 miljoen mensen in de provincie Guangdong, in het zuidoosten van het land, moeten waarschuwen voor zware overstromingen. Dat melden internationale persbureaus zondag. De Chinese autoriteiten hebben verder al twintigduizend inwoners van de stad Qingyuan geëvacueerd.

Het regent al dagen in de provincie. Zaterdag regende het twaalf uur achtereen. Hierdoor dreigen rivieren en reservoirs buiten hun oevers te treden. Het waterpeil van de rivier Bei blijft stijgen. Persbureau Reuters schrijft dat lokale functionarissen spreken over een „grimmige” situatie die slechts eens in de vijftig tot honderd jaar voorkomt. De overheid hoopt met de waarschuwing de inwoners van het gebied te beschermen. Ook worden lokale overheden geadviseerd maatregelen te nemen en alvast voorbereidingen te treffen, zoals het verzamelen en verspreiden van onder meer voedsel, kleding, drinkwater en het verzorgen van onderdak.

Chinese media melden dat sommige gebouwen onder water staan. In onder meer de stad Zhaoqing zitten meer dan een miljoen huishoudens zonder stroom vanwege schade aan energievoorzieningen. Zeker 1.100 scholen in de steden Zhaoqing, Shaoguan en Qingyuan zullen maandag hun deuren gesloten houden, aldus Reuters naar aanleiding van berichtgeving op Chinese staatsradio.


Lees ook
Dit zijn de extremen van 2023, het warmste jaar sinds mensenheugenis

Dit zijn de extremen van 2023, het warmste jaar sinds mensenheugenis