12 mensen omgekomen in Indonesische illegale goudmijn door aardverschuiving, 19 vermist

Zeker twaalf illegale mijnwerkers zijn door een aardeverschuiving omgekomen op het Indonesische eiland Sulawesi, zeiden lokale bewindvoerders maandag volgens internationale persbureaus. Hulpverleners zoeken nog naar negentien vermisten, al maakt de aanhoudende regen de reddingsactie lastig. „Hulpdiensten werden belemmerd door zware regenval en geblokkeerde wegen bedekt met dikke modder en puin”, zei een woordvoerder van de nationale reddingsdienst Basarnas. Hulpverleners moesten zo’n 20 kilometer lopen naar het rampgebied.

Dorpelingen waren volgens de woordvoerder goud aan het zoeken in een afgraving van de kleine mijn, toen een modderstroom ze overweldigde en begroef. Een aantal huizen in het nabijgelegen dorp is ingestort door de modderstroom. Bij mijnen zonder vergunning komen dit soort ongelukken vaker voor omdat de veiligheidsregels slecht worden nageleefd. Maar de rijke aanwezigheid van waardevolle metalen in de Indonesische grond maakt lokale mijnbouw toch aantrekkelijk, vertelden betrokkenen aan Al Jazeera na een ander ongeluk in 2022.

Aanhoudende stortregen teistert het noordelijke gebied Bone Bolango al sinds zaterdag, zei Abdul Muhari, woordvoerder van de Indonesische overheidsorganisatie voor rampenbestrijding (BNPB). Vijf dorpen overstroomden daar afgelopen weekend na een dijkdoorbraak, waardoor zo’n duizend mensen vluchtten. De vele stortregens in Indonesië hebben dit jaar meerdere fatale rampen veroorzaakt, al eindigt het regenseizoen gewoonlijk rond maart. Op het eiland Sumatra vielen in mei in totaal vijftig slachtoffers door een modderstroom na stortregens. Hoewel Indonesische functionarissen het incident toeschrijven aan de hevige regenval de laatste tijd, leggen milieuorganisaties de schuld bij ontbossing en aantasting van het ecosysteem.


Lees ook

Geen ontbossing vergt overleg in plaats van botte bijl

Plantage voor palmolie in Indonesië.