Trump ontving een cadeautje van Qatar: een Boeing ter waarde van 400 miljoen dollar. Redacteur Merijn de Waal ziet hoe Trump het presidentschap steeds nadrukkelijker inzet voor persoonlijk gewin. En hoe niemand hem meer in de weg lijkt te staan.
De hacker die in januari een cyberaanval uitvoerde op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zat al vijf dagen ongemerkt in het netwerk. Dat blijkt maandag uit een technisch onderzoek dat is uitgevoerd door cybersecuritybedrijf Fox-IT in opdracht van de TU/e.
Het blijft onduidelijk wie of welke groep er achter de aanval zat. Op basis van de gebruikte aanvalmethodes concludeert het rapport dat het waarschijnlijk gaat om een ransomware-groep, die uit was op losgeld. Bij zulke aanvallen ‘gijzelt’ de hacker bestanden of het hele systeem, en geeft dat pas weer vrij als een bedrag aan losgeld wordt betaald. Uit het onderzoek blijkt dat er geen data is gestolen en geen losgeld is betaald.
Volgens het rapport logde de hacker op 6 januari in op het netwerk van de TU Eindhoven. De aanwezigheid werd pas zaterdag 11 januari ontdekt door de universiteit. Dat gebeurde toen de hacker probeerde om de back-ups uit te schakelen, een bekende methode van digitale gijzeling.
Na het ontdekken van de hacker op zaterdag besloot de TU/e het eigen netwerk in zijn geheel offline te halen. Daardoor lag onder meer het onderwijs aan de universiteit een week stil.
Gehackte accounts
Volgens het rapport waren er meerdere hiaten in de cyberveiligheid van de universiteit ten tijden van de aanval. Zo had de TU/e bijvoorbeeld geen multifactorauthenticatie op het VPN-netwerk, een methode om de authenticiteit van een gebruiker te verifiëren. De cybercriminelen maakten gebruik van ooit gehackte accounts waarvan de inloggegevens op het ‘darkweb’ stonden. De universiteit liet deze accounts eerder dan ook hun wachtwoord veranderen, maar de oude wachtwoorden konden worden hergebruikt.
Ook konden de inbrekers cruciale gegevens opvragen van een domaincontroller, de server die verantwoordelijk is voor het beheer van netwerk- en identiteitsbeveiligingsverzoeken. Deze tekortkomingen in de cyberveiligheid zijn volgens de TU/e inmiddels aangepakt.
Het gebeurt regelmatig dat onderwijsinstellingen het doelwit zijn van cyberaanvallen. Zo werden computersystemen van de Universiteit Maastricht in 2019 een tijd digitaal gegijzeld. De universiteit betaalde toen 200.000 euro losgeld in Bitcoin. En in 2021 werd ingebroken op de systemen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waarna de gestolen gegevens van 56.000 studenten en medewerkers online te koop werden aangeboden.
Lees ook
Op de TU Eindhoven is de bibliotheek leeg en de koffietent gesloten
Trump ontving een cadeautje van Qatar: een Boeing ter waarde van 400 miljoen dollar. Redacteur Merijn de Waal ziet hoe Trump het presidentschap steeds nadrukkelijker inzet voor persoonlijk gewin. En hoe niemand hem meer in de weg lijkt te staan.
Het hoogtepunt gisteren in de Johan Cruijff Arena speelde zich niet tijdens, maar na Ajax-FC Twente af. Of eigenlijk waren er twee heerlijk memorabele momenten, want laten we de vuistslag waarmee Wout Weghorst een shot van een cameraman beëindigde niet vergeten. „Ik had even geen zin in een ingezoomde camera”, zei de spits uit Borne.
Heeft hij een stoornis? Is Wout Weghorst een narcist? En als dat zo is, wat is Willem Vissers dan? Want het andere hoogtepunt speelde zich af in de perskamer van Ajax waar Francesco Farioli zijn misschien wel laatste persconferentie als Ajax-trainer afwerkte. Toen Willem Vissers van de Volkskrant de beurt kreeg om wat te vragen aan de Italiaanse trainer/filosoof zei hij – vrij vertaald uit het Engels – dat hij, Willem Vissers, het voetbal van Ajax het afgelopen seizoen niet altijd even leuk had gevonden om naar te kijken, maar dat hij trainer Farioli wilde bedanken voor wie hij is. En daar wilde hij het verder bij laten.
Eerste gedachte bij het zien van de beelden: Ligt de perstribune van Ajax tegenwoordig in de zon en had Willem Vissers tijdens de wedstrijd geen pet op? Gaat hij nou mensen openlijk op persconferenties complimenteren omdat hij vindt dat ze een goed mens zijn?
De emoties in het gezicht van Francesco Farioli maakten deze onwerkelijke situatie af.
Begrijpelijk natuurlijk, een compliment van Willem Vissers krijg je niet iedere dag. En dan ook nog een compliment van een andere orde. Willem Vissers tilde Francesco Farioli boven alle andere trainers uit, en Willem kent er nogal wat. Feitelijk zei hij dat Francesco Farioli een beter mens was dan al die anderen, een lichtpunt in de voetbaljungle. Daarna viel er een onwerkelijke stilte, ik neem aan dat de rest van de journalisten op de achterkant van hun pennen kauwden, zich verbijtend omdat ze ook wel iets liefs tegen Francesco Farioli hadden willen zeggen. Je zag ze met terugwerkende kracht denken aan al die professionele ontmoetingen met fijne mensen die ze pas misten nadat ze waren vertrokken.
En zo was het weer Willem Vissers die een nieuwe dimensie aan de sportjournalistiek toevoegt. Volgend jaar heeft Ajax waarschijnlijk een nieuwe trainer, dat heeft Willem Vissers ook al in zoveel woorden geschreven in zijn krant en we mogen er met de kennis van nu wel vanuit gaan dat hij een uitstekende bron heeft. Het maakt me verder niet uit hoe deze trainer presteert, maar ben nu al benieuwd naar de mening van Willem Vissers na afloop van weer een voetbalseizoen. Schraapt hij opnieuw de keel om hem in het openbaar te prijzen? Of zwijgt hij zoals hij ook zo vaak heeft gedaan, waardoor we ook genoeg weten.
Een goede trainer, maar Willem vond het geen bijzonder mens.
Marcel van Roosmalen schrijft op maandag en donderdag een column.