Zwitsers verbijsterd over klimaatvonnis van het Hof in Straatsburg

‘Absurd’, ‘sensationeel’, ‘schandalig’, ‘belachelijk’. De Zwitserse reacties op het klimaatvonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van de KlimaSeniorinnen liegen er niet om. Het Hof oordeelde dinsdag dat Zwitserland de mensenrechten schendt door onvoldoende klimaatmaatregelen te treffen.

Het hardst is het oordeel van de radicaal-rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP), de grootste partij van het land. „Ideologie en ontkenning van de werkelijkheid voeren kennelijk de boventoon in de Europese hofpaleizen”, schrijft de partij in een reactie op haar website. „De rechtbanken hebben het recht om te spreken, maar niet om politiek te bedrijven.” De SVP noemt het Zwitserse klimaatbeleid juist „voorbeeldig” en wil dat het land zich meteen terugtrekt uit de Raad van Europa, de organisatie van Europese landen die het mensenrechtenhof als ‘het geweten van Europa’ in het leven hebben geroepen.

Op links beschouwen de partijen de uitspraak als een steun in de rug voor een strenger klimaatbeleid. Mooi dat nu ook internationaal is vastgesteld dat Zwitserland te weinig doet voor het klimaat, zei Jürg Grossen van de Groenliberale CLP. Vicevoorzitter Mattea Meyer van de sociaal-democratische SP noemt het vonnis „een oorvijg voor de regering”. Alleen met grootschalige overheidsfinanciering kunnen de Zwitserse klimaatdoelen worden gehaald, stelt Meyer.

Bemoeizucht

Maar de meeste politici zien het vonnis als bemoeizucht van rechters met de politiek. De centrumrechtse partij Mitte vindt de uitspraak in strijd met de directe democratie. „In Zwitserland heeft het volk in een referendum het laatste woord”, aldus Mitte-parlementariër Nicolo Paganini, die eraan herinnert dat de bevolking zich een paar jaar geleden in een referendum heeft uitgesproken tegen strenger klimaatbeleid. „Het vonnis van de rechtbank lijkt onze democratische spelregels onvoldoende te respecteren. De Zwitserse directe democratie voorziet niet in de mogelijkheid om de uitslag van referenda met behulp van juridische uitspraken ongedaan te maken.”

Zwitserse parlementariërNicolo Paganini Het vonnis van de rechtbank lijkt onze democratische spelregels onvoldoende te respecteren

De bemoeienis van de rechters met regeringsbeleid is ook voor Zwitserse media het belangrijkste thema. Dat het Hof zich juist nadrukkelijk buiten het politieke debat heeft gehouden doet daar niets aan af. De invulling van het Zwitserse klimaatbeleid is geen zaak voor rechters, stelt het Hof expliciet. Maar het land heeft wel de plicht om zich te houden aan zijn klimaatdoelen.

Die doelen liggen namelijk internationaal verankerd in het Klimaatakkoord van Parijs, waarin staat dat de opwarming van de aarde ruim onder de twee graden dient te blijven en liefst zelfs niet boven de anderhalve graad uitkomt. Verder onderschrijft Zwitserland de rapporten van het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). Die laten duidelijk zien dat de gevolgen van een opwarming van meer dan 1,5 graden Celsius zeer ernstig zijn en bedreigend voor kwetsbare groepen – zoals de oudere vrouwen die het Hof om een oordeel hebben gevraagd.

‘Activistische rechtspraak’

Andreas Müller, hoogleraar volkenrecht aan de universiteit van Basel, vindt niet dat het Hof zich op politiek terrein heeft begeven. Maar hij ziet wel dat het een oordeel is over een politiek uiterst gevoelige kwestie. „Straatsburg heeft hiermee de grens tussen recht en politiek enigszins verlegd”, zegt hij in een interview met de Zwitserse Tagesanzeiger, „verwijzend naar het existentiële gevaar dat klimaatverandering met zich meebrengt voor de huidige en toekomstige generaties”.


Lees ook
Mensenrechtenhof schept met uitspraak Zwitserland cruciaal precedent voor komende klimaatzaken

Een deel van de KlimaSeniorinnen na de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, in Straatsburg.

Toch vindt de conservatieve Neue Zürcher Zeitung de uitspraak „stuitend”, en een teken dat het Straatsburgse hof aan „activistische rechtsspraak” doet, die veel verder reikt dan verstandige bescherming van mensenrechten. Op wat extra klimaatrechtszaken na zal het vonnis volgens de NZZ geen grote gevolgen hebben voor Zwitserland. Vooral omdat het Hof zich niet uitspreekt over wat de Zwitsers moeten doen. Het land krijgt nog decennia de tijd om het einddoel (netto-nul uitstoot van broeikasgassen) te bereiken.

Volgens Die Weltwoche zal het klimaat zeker niet de grote winnaar van deze uitspraak worden. Het weekblad verwacht dat veel Zwitsers uit verontwaardiging tegen deze uitspraak zich, juist nu het land debatteert over een hernieuwde relatie met de Europese Unie, de blik alleen maar verder naar binnen zullen richten.