Zware kritiek op rapport over geestestoestand van Thijs H.

Een psychiater en een psycholoog die twijfelden aan de psychose waarin Thijs Hermans (op eigen verzoek wordt zijn volledige naam vermeld) in mei 2019 in Den Haag en Brunssum drie mensen doodstak, zijn door het medisch tuchtcollege in Den Bosch berispt. De deskundigen schreven in de strafzaak tegen Hermans een rapport waarin ze twijfelen aan de psychose van Hermans, die door andere deskundigen van onder meer het Pieter Baan Centrum wel werd vastgesteld. Volgens het tuchtcollege zijn die conclusies niet onderbouwd en tuchtrechtelijk verwijtbaar.

Het tuchtcollege benadrukt dat de conclusies over „het al dan niet aanwezig zijn van een psychose, van groot belang zijn voor de rechtszaak maar vooral ook voor de betrokkene persoonlijk.” Omdat het rapport juist daarin tekort schiet, is een berisping noodzakelijk. „Dit maakt dat niet met een waarschuwing kan worden volstaan,” aldus het medisch tuchtcollege.


Lees ook
‘Thijs H.’ vecht na veroordeling rapport over zijn geestestoestand aan

Thijs Hermans, die in 2019 drie willekeurige wandelaars in Den Haag en Brunssum doodstak, over de gerechtelijke rapporteurs: „Ik werd totaal gedemoniseerd.”

Het rapport had grote gevolgen, omdat het ruimte gaf aan twijfel aan Hermans’ psychose. Mede door die twijfel werd Hermans niet ontoerekeningsvatbaar verklaard, zoals het Pieter Baan Centrum had geadviseerd. In plaats daarvan werd hij ‘slechts’ verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hermans kreeg uiteindelijk 22 jaar celstraf en tbs, een straf die vorig jaar werd bevestigd door de Hoge Raad.

Het medisch tuchtcollege oordeelt nu dat het deskundigenrapport tekort schiet, omdat er niet in staat op grond waarvan de rapporteurs tot de conclusie kwamen „dat de mogelijkheid van een psychose terzijde kon worden geschoven.” En dat terwijl wel degelijk „vast staat”, aldus het college, „dat in de stukken die ter beschikking zijn gesteld in ieder geval opmerkingen zijn gemaakt dat er mogelijk sprake was van een psychose.”

Tweede succes van Hermans

Het is de tweede succes van Hermans in de juridische strijd die hij voert ná zijn veroordeling. Eerder dit jaar besloot de rechtbank Limburg in een civiele rechtszaak dat er nieuw onderzoek gedaan moet worden naar de behandeling van Hermans voorafgaand aan de fatale steekpartijen. Hermans houdt in die rechtszaak ggz-instelling Mondriaan in Maastricht verantwoordelijk. Na een ernstige suicidepoging, eveneens tijdens een psychose, kreeg hij bij Mondriaan de diagnose ADHD. Een misdiagnose, oordeelde onder meer het Pieter Baan Centrum. Vervolgens kreeg hij het psychose-aanjagende ADHD-medicijn dexamfetamine. Volgens Hermans is dat hoe hij in zijn psychose raakte en tot zijn daden kwam.

Volgens Bénédicte Ficq, de huidige advocaat van Hermans, is het oordeel van het tuchtcollege een eerste stap op weg naar een herziening van de veroordeling van Thijs H.