Zuid-Korea stelt onderzoek in naar alle Boeing 737-800-toestellen, oorzaak van de ramp nog altijd onbekend

Zuid-Korea laat onderzoek doen naar alle Boeing-toestellen van het type dat zondag verongelukte op de landingsbaan van het vliegveld van Muan. Alle 101 Boeing 737-800-toestellen die in gebruik zijn bij Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappijen zullen worden geïnspecteerd, zo kondigde de pas aangetreden interim-president Choi Sang-mok maandag aan.

Voor de inspectie komen ook experts van de Amerikaanse nationale raad voor verkeersveiligheid en van Boeing naar Zuid-Korea. De door ongevallen geplaagde vliegtuigfabrikant – in 2018 en 2019 stortten twee Boeings van het type 737 Max neer, met in totaal 346 doden tot gevolg – zag zijn aandelen op maandag onmiddellijk flink in waarde dalen. Sindsdien is het meeste verlies op de beurs alweer goedgemaakt.

Jeju Air, de budgetmaatschappij die verantwoordelijk was voor de rampvlucht, beloofde dinsdag in een persconferentie zijn dienstregeling voor deze winter met 10 à 15 procent in te krimpen om meer onderhoud aan zijn vloot te kunnen uitvoeren. Volgens topman Kim Yi-bae mag die maatregel niet worden opgevat als een erkenning dat zijn maatschappij te veel vliegtuigen inzet.

Twee overlevenden

Bij het ongeval in Muan, een stad in het zuiden van het Koreaanse schiereiland, kwamen zondag 179 mensen om het leven toen het toestel bij een mislukte landing op een betonnen muur botste. Alle 175 passagiers en vier van de zes bemanningsleden lieten het leven. De twee overlevenden, 25 en 32 jaar oud, hebben letsel dat varieert van een schouderbreuk tot een schedelbasisfractuur.

Honderden nabestaanden hebben de afgelopen dagen goeddeels op de kleine luchthaven van Muan doorgebracht, in afwachting van het vrijgeven van de lichamen van hun naasten. Een verslag van de BBC toont de hoogoplopende emoties bij familieleden die vinden dat ze te weinig informatie krijgen en dat het wachten op de stoffelijke resten van de passagiers te lang duurt. Een politiecommissaris probeerde de gemoederen te bedaren door tot in pijnlijke details uit te leggen hoezeer de lichamen verminkt zijn. Hij vertelde dat de politie tijd nodig had om de resten van slachtoffers bij elkaar te passen.

Waarnemend president Choi Sang-mok maande de onderzoekers die de resten van het vliegtuig doorzochten tot meer spoed, om aan de wensen van de nabestaanden tegemoet te komen. Choi was een paar dagen geleden nog vicepremier en minister van Financiën, tot hij vrijdag de vórige waarnemend president afloste in de chaotische politieke situatie waarin Zuid-Korea verkeert. Begin december deed toenmalig president Yoon Suk-yeol een poging tot een staatsgreep door de noodtoestand af te kondigen. Dinsdag werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd wegens machtsmisbruik en het aanzetten tot opstand.

De waarnemend president die Yoon verving, werd vorige week alweer aan de kant gezet. Daarop werd Choi naar voren geschoven als het nieuwe staatshoofd. Hij kondigde maandag een zeven dagen durende periode van nationale rouw af om de slachtoffers van de grootste vliegramp uit de Koreaanse geschiedenis te herdenken.

Zwarte doos

Over de oorzaak van de ramp bestaat nog altijd geen duidelijkheid. De flight data recorder, ook wel zwarte doos genoemd, werd uit de brokstukken gehaald, maar is dermate beschadigd dat niet (meteen) alle gegevens kunnen worden uitgelezen, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Verkeer.

Het toestel kwam zondagochtend uit Bangkok en kreeg vlak voor de landing een waarschuwing uit de verkeerstoren over vogels in de buurt van de landingsbaan. Een paar minuten later meldde de gezagvoerder dat het toestel was geraakt door vogels, daarna dat hij een doorstart wilde maken. Nu vloog hij vanuit het noorden aan. Het toestel kwam pas óver de helft van de landingsbaan op het tarmac neer, had zijn landingsgestel niet uit en ramde aan het eind van de baan tegen een betonnen muur en explodeerde.

De plaatsing van een betonnen muur op zo’n 140 meter van het einde van de landingsbaan is onderwerp van onderzoek, aldus een hoge ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Ruimtelijke ordening en Infrastructuur die The New York Times sprak. Het bouwwerk stond daar als basis voor een antenne uit het baken-systeem. In hetzelfde artikel haalde de krant luchtvaartexperts aan die uit de video’s van de ramplanding meenden te kunnen concluderen dat de piloot de motoren van het toestel niet goed onder controle had, en die dus niet kon gebruiken om af te remmen.

Wat het verband is tussen de melding van de vogel-botsing en het feit dat het toestel neerkwam zonder uitgelaten landingsgestel, is nog onduidelijk. Inspectie van alle Zuid-Koreaanse Boeings 737-800 zou tot de conclusie kunnen leiden dat ook aan een ontwerpfout wordt gedacht. Maar het toestel heeft, anders dan de Max-variant, een heel goede reputatie wat veiligheid betreft. Wereldwijd vliegen zo’n 4.400 Boeings van het type 737-800.