Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa kondigt zijn nieuwe regering van nationale eenheid aan

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft zondagavond zijn nieuwe regering aangekondigd, melden internationale persbureaus. Zijn partij ANC verloor tijdens de verkiezingen in mei de parlementaire meerderheid en gaat daarom nu met een brede regeringscoalitie verder. Zo gaan 12 van de in totaal 32 ministersposten naar de voormalige oppositie en wordt voormalig oppositieleider John Steenhuisen minister van Landbouw in het nieuwe kabinet.

„De oprichting van de regering van nationale eenheid in haar huidige vorm is ongekend in de geschiedenis van onze democratie”, zei Ramaphosa daarover in een televisietoespraak. De aankondiging van het nieuwe kabinet volgt op wekenlange soms moeizame onderhandelingen. Maar ondanks zijn verkiezingsnederlaag werd de 71-jarige Ramaphosa twee weken geleden met grote meerderheid van stemmen herkozen als president.


Lees ook

Brede ‘paarse’ coalitie onder leiding van president Ramaphosa moet Zuid-Afrika weer op de rails krijgen

President Cyril Ramaphosa legt vrijdagochtend de eed af bij zijn installatie als lid van de Nationale Assemblee in Kaapstad.

Het ANC is al sinds de komst van de democratie in 1994 met steeds een parlememtaire meerderheid aan de macht in Zuid-Afrika, maar kiezers straften de partij vorige maand af. Vooral vanwege het falen van overheidsdiensten die moeten zorgen voor basisvoorzieningen als water, elektriciteit en scholen en vanwege de wijdverbreide corruptie.

Verdeling ministersposten

Toch behoudt het ANC belangrijke ministersposten als Financiën, Justitie, Politie, Buitenlandse Zaken en Defensie. De grootste coalitiepartner, de Democratische Alliantie (DA), krijgt zes van de in totaal 32 ministersposten, de Inkatha Freedom Party twee en andere kleine partijen samen vier.

„De mannen en vrouwen die we hebben aangesteld als minister belichamen de diversiteit van ons land”, zegt Ramaphosa daarover. „De nieuwe regering zal in de geest van partnerschap en samenwerking gezamenlijk gaan opereren.”

Volgens DA-leider en aankomend minister Steenhuisen moet de nieuwe coalitie echte verandering gaan brengen. „We kijken ernaar uit deel te zijn van een nieuw tijdperk in de democratische reis van Zuid-Afrika”, liet hij zondagavond laat weten. „We willen echte en tastbare veranderingen brengen voor de miljoenen burgers die daarvoor gestemd hebben.”