Zuid-Afrika is een grillige speler op het wereldtoneel – met dank aan ubuntu

Om zijn nek hing de keffiyeh, de wit met zwartgeblokte Arabische sjaal, in zijn hand hield hij de Palestijnse vlag. Op 14 oktober sprak de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in een speech zijn solidariteit uit met de Palestijnen. Een week eerder viel Hamas Israël aan en reageerde Israël met een grootschalige aanval op de Gazastrook. Ramaphosa noemt Israël een „apartheidsstaat” en zegt dat het land met zijn eigen geschiedenis van apartheid niet anders kan dan slachtoffers van onderdrukking steunen.

Vrijdag diende Zuid-Afrika een genocidezaak tegen Israël in bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van de Verenigde Naties in Den Haag. Het land vraagt het hof om Israël op te dragen zijn militaire campagne in Gaza stop te zetten en maatregelen die „noodzakelijk zijn ter bescherming tegen verdere, ernstige en onherstelbare schade aan de rechten van het Palestijnse volk”.

In november stemde het Zuid-Afrikaanse parlement vóór het sluiten van de Israëlische ambassade in Pretoria en het verbreken van de diplomatieke banden met Israël totdat een staakt-het-vuren in Gaza is bereikt. Het collectieve straffen van Palestijnse burgers noemde Ramaphosa „een oorlogsmisdaad”. De solidariteit met de Palestijnense zaak gaat decennia terug. De Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO steunde de strijd van het ANC van Nelson Mandela, nu de regeringspartij, tegen de witte minderheidsregering tot het eind van de apartheid begin jaren negentig. De Israëlische regering steunde het apartheidsregime met wapens en militaire technologie ondanks een internationaal wapenembargo.

Ongebonden landen

Zuid-Afrika’s buitenlandbeleid laat zich typeren door niet-gebondenheid, een verwijzing naar de beweging van ongebonden landen waar Zuid-Afrika zich kort na de eerste democratische verkiezingen van 1994 bij aansloot. Over dat uitgangspunt bestaan veel misverstanden, legt Philani Mthembu uit, directeur bij het Zuid-Afrikaanse Institute for Global Dialogue. „Niet-gebondenheid is niet hetzelfde als neutraliteit of aan de zijlijn staan”, zegt hij telefonisch. Het land organiseerde in juni een vredesmissie van Afrikaanse landen naar Kyiv en Moskou, waar hij een vredesplan presenteerde.

President Zelensky van Oekraïne en president Ramaphosa van Zuid-Afrika in Kyiv, juni 2023.
Foto STR/NurPhoto via ANP

„Zuid-Afrika gelooft meer in dialoog en bemiddeling, dan in militaire interventie”, aldus Mthembu. „Dat is misschien minder zichtbaar, maar betekent niet dat het land veiligheid in andere landen niet belangrijk vindt.” President Ramaphosa zei tijdens een speech op ‘Afrikadag’ afgelopen mei dat zijn land wordt bedreigd met straffen voor „een onafhankelijk buitenlandbeleid” en „ een standpunt van niet-gebondenheid”. „Zuid-Afrika is niet verwikkeld in een strijd tussen wereldmachten en zal dat ook niet doen.”


Lees ook
Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) willen samen een alternatief zijn voor de dominantie van het Westen

<strong>Brasilia 2019</strong>: de toenmalige presidenten van de BRICS-landen: van links naar rechts Cyril Ramaphosa (Zuid-Afrika), Xi Jinping (China), Narandra Modi (India), Vladimir Poetin (Rusland) en Jair Bolsonaro (Brazilië).” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/zuid-afrika-is-een-grillige-speler-op-het-wereldtoneel-ac280c293-met-dank-aan-ubuntu.jpg”><br />
</a> </p>
<p> Zuid-Afrika <a rel=onthield zich in de VN verscheidene keren van stemmen over onder meer terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne, omdat het vindt dat de organisatie inherent bevooroordeeld is in de veroordeling van landen. „Zuid-Afrika is wel degelijk bezig met veiligheid, ook op het continent zelf, maar achter gesloten deuren, zonder naming and shaming”, aldus de Zuid-Afrikaanse onderzoeker Internationale Betrekkingen Stacey Links, werkzaam aan de Universiteit Leiden.

Het valt op dat Ramaphosa minder sterke woorden gebruikt voor de Russische agressie dan voor de Israëlische. Hij volgt in die eerste oorlog het Russische narratief, waarin de inval een gevolg is van de dreigende NAVO-expansie. De vriendschap tussen Moskou en Pretoria gaat tientallen jaren terug, omdat de Sovjet-Unie net als de Palestijnen het destijds verboden ANC steunde. Ook behoren ze samen tot de BRICS-landen.


Lees ook
Zuid-Afrikanen solidair met Palestijnen: ‘Ik heb geleefd onder het juk van apartheid en ik herken de dingen die daar nu gebeuren’

Pro-Palestinademonstranten verzamelden zich dit weekend voor een conferentiecentrum in Johannesburg waar de regering onderhandelde met een Amerikaanse handelsdelegatie.

Opportunistisch

President en zakenman Ramaphosa doet een moeilijke balanceeract. Zijn positie werd in Washington en in veel Europese hoofdsteden het afgelopen jaar vaak met opgetrokken wenkbrauwen bekeken. Cynici noemen het land opportunistisch: Zuid-Afrika probeert de beste positie voor zichzelf te bereiken, zich niets aantrekkend van bestaande machtsblokken. Maar volgens onderzoeker Stacey Links staat menselijkheid wel degelijk centraal. Het land ziet de solidariteit met de Palestijnen, of daarvóór de afwachtende houding in de Oekraïne-oorlog, niet als signaal tégen het Westen, legt zij uit.

Pro-Palestijnse muurschildering in de wijk Bo-Kaap in Kaapstad
Foto Esa Alexander/Reuters

In 2011 stelde Zuid- Afrika ‘ubuntu’ officieel in als raamwerk voor het buitenlandbeleid. De filosofie die algemeen bekend is als ‘ik ben, omdat wij zijn’, betekent in het buitenlandbeleid een focus op multilateralisme. Onderlinge verschillen staan internationale samenwerking niet in de weg. „Zuid-Afrika is een veelzijdig, multicultureel en multiraciaal land dat het concept ubuntu omarmt als een manier om te definiëren wie we zijn en hoe we ons tot anderen verhouden”, staat in het document uit 2011. Hoewel de wereldorde sindsdien enorm is veranderd, was het uitgangspunt het afgelopen jaar nog duidelijk zichtbaar in Zuid-Afrika. Het land ziet geen probleem in het steunen van Palestina, terwijl het een relatie heeft met het Westen, aldus de onderzoekers.

„Buitenstaanders denken: hoe kan Zuid-Afrika deze beslissing nemen met deze partner, en die met een andere? Maar volgens ubuntu kunnen verschillen naast elkaar bestaan in de internationale wereldorde”, zegt Links. „En zo ontdek je de overeenkomsten. Het raamwerk stelt partnerschappen boven conflicten. Ubuntu wil geen unipolariteit.”

En zo kan het dat de regeringslijn niet altijd consistent lijkt. Hoewel Paledi Pandor, minister van Buitenlandse Zaken, in oktober als een van de eerste buitenlandse politici met Hamas belde (naar eigen zeggen om humanitaire hulp aan te bieden) en ANC-leden vorige maand een delegatie van Hamas ontvingen, veroordeelt president Ramaphosa Hamas ook duidelijk voor het schenden van internationale wetten door burgers aan te vallen en gijzelaars te nemen.

Russische wapens

De milde houding tegenover Rusland deed de relatie met de Verenigde Staten weinig goed. Eind 2022 meerde het Russische vrachtschip Lady R aan bij Kaapstad. De Amerikaanse ambassadeur Reuben Brigety beschuldigde Zuid-Afrika er van in het geheim wapens en munitie aan Rusland te leveren, in strijd met de Amerikaanse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne.

Uit Zuid-Afrikaans onderzoek blijkt dat het vrachtschip geen wapens uit Zuid-Afrika meenam maar materieel afleverde dat in 2018 was besteld voor het Zuid-Afrikaanse leger. Ramaphosa zei dat de beschuldiging „een zeer schadelijk effect heeft gehad op onze munt, onze economie en onze positie in de wereld” en Zuid-Afrika’s „imago heeft aangetast”.

Eerder hield Zuid-Afrika een omstreden militaire oefening voor de kust van Durban, samen met China en Rusland. Met een opmerkelijke timing: 20 februari, precies aan jaar na de Russische aanval op Oekraïne.

Ook danste Zuid-Afrika lange tijd om een besluit heen over het verwachte bezoek van de Russische president Poetin voor een top met de BRICS-landen in augustus. Vanwege een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof moest Zuid-Afrika Poetin arresteren. Achter de schermen probeerde Zuid-Afrika de Russische president ervan te overtuigen weg te blijven. Het Kremlin hield echter voet bij stuk. Tot het kantoor van Ramaphosa een maand voor de top ineens liet weten dat Poetin er toch niet persoonlijk bij zou zijn. Volgens Ramaphosa werd dat besluit in „wederzijdse overeenstemming” genomen.

Hieruit blijkt dat Zuid-Afrika Washington niet helemaal de rug wil toekeren. Het land vreest dat Amerika de African Growth and Opportunity Act (AGAO), het belangrijkste handelsverdrag met belastingvoordelen voor Amerika, niet verlengt. Dat is belangrijk, aangezien het land ook binnenlandse problemen heeft. De energiecrisis, misdaad en ongelijkheid lijken alleen maar erger te worden. Sommige Zuid-Afrikanen zijn kritisch over de ubuntu-filosofie, omdat het daarmee de eigen belangen teveel zou negeren.

Verkiezingen

Zuid-Afrika profileerde zich het afgelopen jaar steeds prominenter op het wereldtoneel. De vraag is wat de belangrijke verkiezingen van dit jaar diplomatiek zullen betekenen. Regeringspartij ANC – sinds 1994 aan de macht – krijgt voor het eerst mogelijk géén meerderheid, nu de populariteit van de partij vanwege alle binnenlandse problemen sterk terugloopt. Ook is de interne partijpolitiek van het ANC een rommeltje. Oud-president en de bij velen nog geliefde Jacob Zuma splitste zich vorige maand af van het ANC en steunt een nieuwe partij.

„Bij Zuma wist je dat een speech bijna afgelopen was als hij over internationale betrekkingen begon”, zegt Mthembu, om aan te tonen dat het buitenlandbeleid onder zijn leiding van minder belang was. Ramaphosa zette Zuid-Afrika weer op de kaart. De vraag is of Zuid-Afrika met het verwachte verlies aan populariteit van het ANC zich nu meer naar binnen zal keren.