Zuckerberg door het stof: zijn sociale media gingen te veel mee in censuurverzoeken Witte Huis

Topman Mark Zuckerberg van Meta heeft spijt van de wijze waarop het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram tijdens de coronapandemie toegaf aan druk van de regering-Biden om bepaalde inhoud als ‘desinformatie’ van zijn alom gebruikte platforms te weren. Ook tijdens de presidentsrace van 2020 maakte het techbedrijf fouten, erkent Zuckerberg.

In een maandag aan de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden brief schrijft hij: „In 2021 oefenden hoge functionarissen van de regering-Biden, waaronder van het Witte Huis, herhaaldelijk druk uit op onze teams om bepaalde Covid-19-content te censureren, waaronder humor en satire, en ze uitten een hoop frustraties wanneer we het daar niet mee eens waren.”

Inmiddels meent Zuckerberg dat die overheidsdruk „verkeerd” was, dat het bedrijf „zich er sterker tegen had moeten uitspreken”, en „klaar is om sterker terug te duwen als iets soortgelijks nog eens gebeurt”.

Trump dreigt met vervolging

Sinds de door Donald Trump verloren verkiezingen van 2020 en de coronapandemie, die deels met de campagne overlapte, leeft bij Trump en andere Republikeinen onvrede over de wijze waarop ‘Big Tech’ conservatieve stemmen als vermeende ‘desinformatie’ zou onderdrukken. Zo dreigde Trump in juli dat hij, mocht hij in november herkozen worden, „verkiezingsfraudeurs zal vervolgen op een nooit eerder vertoonde schaal en hen voor lange tijd naar de gevangenis zal sturen”. Daarbij richtte hij zich rechtstreeks tot de Meta-topman: „We weten wie jullie zijn. DOE HET NIET! Wees voorzichtig ZUCKERBUCKS!”


Lees ook

Big Tech liet Trump in de steek. Nu zint hij op wraak

Aanhangers van Donald Trump bij een demonstratie tegen het uitroepen van Joe Biden als winnaar van de presidentsverkiezingen, in Washington DC.

Zuckerbergs brief is formeel een reactie op een onderzoek dat de Republikeinse commissievoorzitter en Trump-loyalist Jim Jordan vorig jaar begon naar deze veronderstelde progressieve censuur. Jordan noemde de brief dan ook „een grote overwinning voor vrijheid van meningsuiting” en stelde dat de Meta-baas hiermee zou erkennen „dat Facebook Amerikanen censureerde”.

Het Witte Huis verdedigde zich in een verklaring dat „ons standpunt altijd helder en eenduidig is geweest: we geloven dat techbedrijven en andere private partijen in ogenschouw moeten nemen welke gevolgen hun daden hebben voor de Amerikaanse bevolking, onderwijl onafhankelijke keuzes makend over de informatie die ze doorgeven.”

Hunter Bidens laptop

Zuckerberg ging in zijn schrijven ook in op een andere Republikeinse grief. Najaar 2020 onderdrukten de platforms van het bedrijf een artikel uit tabloid The New York Post over informatie afkomstig van de laptop van Hunter Biden, zoon van toenmalig presidentskandidaat Joe Biden. Meta ‘verborg’ dit artikel op zijn platforms omdat het volgens de federale recherche FBI om een Russische misleidingscampagne had kunnen gaan. Zuckerberg: „Het is duidelijk geworden dat deze verslaggeving geen Russische desinformatie was en terugblikkend hadden we het verhaal niet moeten onderdrukken.”

De miljardair liet de Huis-commissie ook weten dat hij geen nieuwe donaties zal doen aan het eigen goede doel van hem en zijn echtgenote, het Chan Zuckerberg Initiative. In 2020 gaf het echtpaar hier 400 miljoen dollar aan om lokale autoriteiten te ondersteunen bij het organiseren van verkiezingen. Omdat doorgaans Democraten electoraal gebaat zijn bij een hoge opkomst, werd dit door Republikeinen bekritiseerd als inmenging.

Ook schrijft Zuckerberg dat dit initiatief uitgelegd werd „als voordeel geven aan één partij boven de andere”. Hij zal dit jaar daarom geen nieuwe donatie doen. „Mijn doel is om neutraal te blijven en geen rol te spelen – of zelfs maar de indruk te geven dat ik een rol speel.”

Zuckerbergs concessie komt op een moment dat er wereldwijd een debat woedt over de balans die sociale media moeten vinden tussen enerzijds de vrijheid van meningsuiting en anderzijds hun verantwoordelijkheid om de maatschappelijke gevolgen van desinformatie beperkt te houden. X, het voormalige Twitter, kiest daarbij onder zijn nieuwe eigenaar Elon Musk voor zo veel mogelijk vrijheid, evenals berichtenapp Telegram, waarvan de Russische topman afgelopen weekeinde in Frankrijk werd gearresteerd. Meta zegt nog wel een scheiding aan te willen brengen tussen berichten die schadelijk zijn in de echte wereld (die het verwijdert) en berichten die, ook al zijn ze smakeloos of vals, deel zijn van het debat in een vrije samenleving.