Zorgvuldig verhaal over omstreden Middel X

Nog nooit leerde ze zoveel als tijdens dit project, vertelt onderzoeksjournalist Hansje van de Beek in haar nieuwe zevendelige podcastserie. En ook als luisteraar blijf je alsmaar meer grijstinten ontdekken in dit verhaal over een beladen onderwerp: hulp bij zelfdoding.

In Dolle Mina’s van de dood vertelt Van de Beek het verhaal achter het zelfdodingspoeder Middel X. Begin dit jaar stonden zeven zeventigplussers voor de rechter, verdacht van deelname aan een ‘criminele organisatie’ met als doel de verstrekking van dit poeder. Want, enigszins paradoxaal, zelfdoding in Nederland is niet strafbaar, maar hulp daarbij wel.

De mensen achter het middel zien zichzelf als vrijheidsstrijders, terwijl een aantal nabestaanden hen juist ziet als ‘levenseindeterroristen’ die tegengehouden moeten worden. Van de Beek sprak uitgebreid met betrokkenen en experts, keerde het onderwerp binnenstebuiten en schijnt licht op wezenlijke vragen. Wanneer is een leven ‘voltooid’? Wat is een ‘humane dood’? Waar liggen de grenzen van hulp bij zelfdoding? Het resultaat: een zorgvuldig onderzocht verhaal dat knap is opgebouwd, maar nergens sensationeel wordt. We zijn van de journalisten van radioprogramma Argos inmiddels niet anders gewend.

Praten over zelfdoding kan gratis, anoniem en 24/7 bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon: 0800-0113. Of chat op www.113.nl.