Zorginstellingen hadden het in 2022 financieel zwaar, concludeert EY uit jaarverslagen

Gezondheidszorg Eén op de drie zorginstellingen leed in 2022 verlies en het rendement van alle organisaties halveerde bijna. „De bliksem is op sommige plekken ingeslagen”, schrijft advieskantoor EY in een dinsdag gepubliceerd rapport.
De ziekenhuizen deden het vorig jaar financieel redelijk goed, terwijl de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de ouderenzorg het financieel lastiger hadden.
De ziekenhuizen deden het vorig jaar financieel redelijk goed, terwijl de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de ouderenzorg het financieel lastiger hadden. Foto Lex van Lieshout/ANP

Zorginstellingen hadden het in 2022 financieel relatief zwaar. Eén op de drie leed verlies en het rendement van alle instellingen bij elkaar halveerde bijna, concludeert accountants- en adviesbureau EY dinsdag in de jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg. Daarin bekeek EY de jaarverslagen van de 785 in Nederland werkzame zorgaanbieders, die samen goed zijn voor bijna 80 miljard euro aan bedrijfsopbrengsten.

Binnen de zorgsector ziet het bureau grote verschillen. De ziekenhuizen deden het financieel redelijk goed, terwijl de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de ouderenzorg het financieel lastiger hadden. Instellingen waren met name meer geld kwijt aan het inhuren van zzp’ers (die kosten stegen van 7,8 naar 8,7 procent) en aan de gestegen rente, bouwkosten en pandhuren.

Ook de coronapandemie heeft nog een nasleep. Een aantal financiële regelingen om zorginstellingen te helpen, is inmiddels voorbij. Maar bijvoorbeeld in de ouderenzorg zijn door oversterfte vanwege het virus niet meer alle bedden gevuld, waardoor een deel van deze instellingen financieel niet rondkomt.

Donkere wolken

Dan zijn er de personeelskwesties die de zorg al langer parten spelen. De arbeidsmarkt was vorig jaar nog altijd krap en het aantal vacatures nam licht toe. Ongeveer 1 op de 25 banen in de zorg was niet ingevuld. Het ziekteverzuim onder personeel was met 7,6 procent nog altijd hoger dan in 2019 (6 procent), maar wel fors lager dan in 2022. Toen lag het percentage op tussen de 10 en 15 procent, afhankelijk van de precieze sector.

„Na de donkere wolken die we vorig jaar signaleerden, kunnen we nu gerust stellen dat de bliksem op sommige plaatsen in de Nederlandse gezondheidszorg is ingeslagen”, schrijft EY in het rapport. Zeker 25 zorgaanbieders publiceerden hun jaarverslagen nog niet, wat de cijfers mogelijk slechter doet uitkomen. „Wij verwachten dat zij voornamelijk verliezen zullen rapporteren.” Daarmee kan het aantal aanbieders met rode cijfers uitkomen op 250, „een nieuw record”.