‘Zorg voor getraumatiseerde brandweerlieden schiet ernstig tekort’

De zorg voor brandweerlieden die trauma’s oplopen op hun werk schiet ernstig tekort, blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla dat zondag is gepubliceerd. Brandweerlieden zijn vaak zelf aangewezen op het zoeken van psychologische hulp. Zij geven aan dat ze niet goed voorbereid worden op de impact van wat hun werk omvat, waaronder gevallen van verdrinkingen, beknellingen, suïcides en het uitvoeren van reanimaties.

Wie bij de brandweer uitvalt door trauma wordt gekort op het salaris: posttraumatische stresstoornis (PTSS) wordt er namelijk niet erkend als beroepsziekte. Dat is bij de politie en Defensie wel het geval.

Steunpunt ontoereikend

Slechts vijf van de vijfentwintig veiligheidsregio’s hanteert een financiële regeling voor brandweerlieden die uitvallen wegens PTSS. Het in 2016 opgerichte nationale „Steunpunt Brandweer” biedt weinig soelaas: momenteel zijn er nog maar drie veiligheidsregio’s bij aangesloten.

De laatste inventarisatie naar PTSS bij de brandweer dateert uit 2018. Dat leverde toen zeventien gevallen op. Mirjam Lommen, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, zet daar op basis van internationale studies vraagtekens bij. Zij schat het werkelijke aantal aanzienlijk hoger. „als je kijkt naar de studies die gepubliceerd zijn, dan kom je bij de brandweer rond de 7 procent”. Afgezet tegen het Nederlandse brandweercorps zouden dat 1.500 medewerkers zijn. „Dat vind ik heel veel. Moet je nagaan dat die mensen waarschijnlijk allemaal behandeling nodig hebben”.


Lees ook
Wie zorgt er voor de ambulancebroeder die net een kind heeft zien sterven?

Wie zorgt er voor de ambulancebroeder die net een kind heeft zien sterven?