Zo’n 100.000 mensen aangemeld voor klimaattop, twee keer zoveel als vorig jaar in Egypte

Zo’n 100.000 mensen aangemeld voor klimaattop, twee keer zoveel als vorig jaar in Egypte

Met 97.000 bezoekers in Dubai wordt COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten waarschijnlijk de best bezochte klimaattop ooit, schrijft Britse klimaat-website Carbon Brief. Het aantal bezoekers ligt bijna twee keer zo hoog als op bij de klimaattop van vorig jaar in de Egyptische plaats Sharm-el-Sheikh. Wie de aanmeldingen voor online deelname ook meeteelt, komt dit jaar uit op ruim honderdduizend deelnemers. Hoeveel mensen de top daadwerkelijk hebben bezocht, maakt het VN-klimaatbureau UNFCCC na afloop van de top bekend.

Het komt niet als verassing dat gastland Verenigde Arabische Emiraten, met in totaal 4.409 deelnemers, dit jaar de grootste delegatie afvaardigt. Brazilië volgt met ruim drieduizend deelnemers. Ook vanuit de landen China, Nigeria, Indonesië, Japan en Turkije, meldden ruim duizend mensen zich aan. Noord-Korea, Nicaragua, Eritrea, Liechtenstein en Moldavië hebben de kleinste delegaties. Vanuit die landen hebben minder dan tien personen per land zich aangemeld.

Welkom in het blog over COP28

De grote, jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties is donderdag in Dubai begonnen. Wereldleiders, ministers en onderhandelaars uit bijna tweehonderd landen bespreken tot volgende week dinsdag hun plannen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Dit is COP28: de achtentwintigste Conference of the Parties. Het belangrijkste onderwerp van de gesprekken dit jaar is de mondiale inventarisatie van het klimaatbeleid. Volgens het Klimaatakkoord van Parijs (2015) moeten landen hun beleid aanscherpen als de doelstellingen die daarin zijn vastgelegd niet worden gehaald. Ook zal er worden gesproken over klimaatfinanciering. Dat de Verenigde Arabische Emiraten dit jaar gastland zijn, en de baas van het staatsoliebedrijf van dat land tevens voorzitter is van de conferentie, zorgde voor veel woede en onrust voorafgaand aan de top.