Ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Soedan aangevallen, ‘zeker zeven mensen gedood’

Bij een aanval op een door Artsen zonder Grenzen gerund ziekenhuis in Zuid-Soedan zijn zaterdag zeker zeven personen gedood. Dat meldt de hulporganisatie op sociale media. Ook zouden ruim twintig mensen gewond zijn geraakt. In Zuid-Soedan, dat in 2011 onafhankelijk werd van Soedan, bombardeert het leger van president Salva Kiir gebieden die onder controle staan van oppositieleider Riek Machar. Onduidelijk is nog of het regeringsleger ook achter de aanval van zaterdag zit.

„Rond half vijf vanochtend lieten helikopters een bom vallen op onze apotheek en beschoten ze de stad dertig minuten lang”, schrijft de lokale afdeling van Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie baat een ziekenhuis met een apotheek uit in Old Fangak, een afgelegen gebied op zo’n vijfhonderd kilometer van de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. „Onze apotheek brandde tot de grond toe af. Alle medische benodigdheden gingen verloren.”

Als gevolg van de oorlog zijn tienduizenden burgers op de vlucht geslagen. Het ziekenhuis was de enige medische voorziening voor de ruim veertigduizend inwoners en ontheemden in het gebied, stelt Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie noemt de aanval op het ziekenhuis „een duidelijke schending van het internationaal recht”.

Burgeroorlog

Zuid-Soedan belandde in een burgeroorlog nadat het zich losmaakte van Soedan, waar momenteel een nog veel grotere oorlog wordt uitgevochten tussen regeringstroepen en de Rapid Support Forces. In 2018 werd in Zuid-Soedan vrede gesloten tussen het regime en de oppositie. Sinds de arrestatie van oppositieleider Machar in maart laait het geweld opnieuw op.

„Zuid-Soedan is geen natie, maar een dorp, een soort veekamp”, zei politicus en auteur Peter Adwok Nyaba onlangs tegen NRC. „Soldaten van het nationale leger beroven burgers en de geheime dienst pakt dissidenten op.” Afgelopen week verifieerde NRC beelden waarop te zien is dat bij luchtaanvallen in Zuid-Soedan vermoedelijk chemische wapens worden ingezet.


Lees ook

Zuid-Soedan: chemische aanvallen zijn nieuw wapen in de machtsstrijd tussen oude rivalen

Door de chemische bombardementen in Nassir zijn tientallen mensen op gruwelijke wijze verbrand en gedood.