
„Een gedicht in de morgen, en je kijkt anders naar je zorgen.” Met deze woorden prees de schrijver Adriaan van Dis afgelopen najaar het boek De gedichtenapotheek van Philip Huff aan. Het boek gaf een keur aan poëzie die je kon lezen wanneer je depressief, eenzaam of verlaten was. Het idee dat met poëzie de geestelijke gezondheid bevorderd kon worden, bestaat al langer – en komt voort uit het idee dat kunst empathie kan kweken. Er bestaan zelfs instituten, zoals The Institute for Medicine, waar voor elke gemoedstoestand een gedicht bij is gezocht.
Behalve tips van liefhebbers om bepaalde zinnen tot je te nemen, zijn er ook artsen die museumbezoek als medicijn voorschrijven. In 2019 somde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al op hoe kunst gezondheid kon beïnvloeden, en sindsdien wordt dat idee vaker overgenomen. De recentste enthousiaste omarming van dat idee vond onlangs plaats in het Zwitserse Neuchâtel, waar vorige maand een pilot van twee jaar van start ging: artsen schrijven recepten ‘museumbezoek’ voor. Met zo’n briefje kunnen de patiënten gratis naar binnen in elk museum in de stad. Het kan daarbij gaan om burn-outklachten, maar ook als voorbereiding op een operatie of om hoofdpijn te voorkomen, schrijft persbureau AP. Tot nu toe zijn er vijfhonderd kunstrecepten uitgeschreven door artsen.
Neuchâtel heeft niet de primeur. Het idee begon in 2018 in het Canadese museum Montreal Museum of Fine Arts, waar ze bedachten dat niet alleen beweging en natuurwandelingen ziektes kan voorkomen, maar kunst kijken ook een positieve werking kan hebben. Het idee werd interessant gevonden door andere musea en kunstdisciplines, maar aanvankelijk vonden ze weinig weerklank, vertelt initiatiefnemer en toenmalig museumdirecteur Nathalie Bondil, in The Guardian. In Montreal wees onderzoek uit dat museumbezoek goed is voor mensen met bijvoorbeeld eetstoornissen, ADHD en hartproblemen.
In 2019 volgde een WHO-rapport, waarin werd bevestigd dat wie maandelijks een museum, theater of concert bezoekt, de veroudering van hersenen vertraagt en de kans op dementie daarmee verkleint. Ook kan kunst volgens dit rapport de impact van iemand die een trauma heeft verminderen en – kort samengevat – de kans op ‘vroegtijdige sterfte’ verlaagd worden. Sinds 2022 werden de plannen uitgebreid in het Zuid-Franse Montpellier. Daar begon in 2022 MO.CO (Montpellier Contemporain) een samenwerkingsverband met de afdeling Psychiatrische Spoedeisende Hulp en Post-Spoedzorg (DUPUP) van het academisch ziekenhuis van Montpellier onder de titel ‘Kunst op Recept’.
Kunst als strafmaatregel
Met literatuur werden dit soort acties al eerder gedaan, niet door artsen maar door rechters. Lezen werd ingezet als strafmaatregel. In 2012 bijvoorbeeld kreeg een wegpiraat van een Belgische rechter de opdracht om Tonio van A.F.Th van der Heijden te lezen, de roman over de dood van zijn zoon die door een vrachtwagen was aangereden. In de Verenigde Staten kwam in 2017 een rechter met de opdracht dat jongeren die racistische leuzen op een muur hadden geklad, romans moesten lezen. Hij gaf ze een lijst van 35 boeken mee – waarop onder meer werken van Elie Wiesel, Maya Angelou en Khaled Hosseini stonden – waarvan ze er vijf moesten kiezen. Elke week moesten ze terugkomen om over een van de werken te praten. Zo werd kunst (literatuur) ingezet om gedragsverandering te bewerkstelligen. Dit werkte in zoverre, dat er geen recidive was, maar het is de vraag of het een goed idee is kunst als strafmaatregel in te zetten, omdat de associatie kunst als strafwerk weinig meewerkt aan een goed imago.
Dat is dus anders met artsen die museumbezoek voorschrijven. Hier wordt gesteld dat kunst helend kan zijn, en niet alleen voor je mentale conditie, maar voor het hele lichaam – en dat idee vindt steeds meer navolging. De overheidsinstelling Mass Cultural Council in Boston heeft zelfs als missie om cultuuraanbod en de gezondheidszorg aan elkaar te koppelen (voor zolang als het nog duurt met de bezuinigingen vanuit de Trump-regering op onder meer gezondheidszorg én cultuur). „Er zijn veel gezondheidsklachten die we niet adequaat kunnen behandelen, zoals stress en trauma, chronische ziektes, waarvan we weten dat die een enorme impact hebben op andere ziektes en levensduur”, schrijft de organisatie op haar site. Ze deed onderzoek naar de uitwerking van kunst op gezondheid en ook hier waren de uitkomsten positief. Reden om in 2022 CultureRx te starten.
Nu de resultaten positief zijn, verwachten onderzoekers dat de recepten uitgebreid worden naar theater en concerten, aldus The Guardian. In Nederland bestaan dergelijke initiatieven niet echt – al hebben artsen wel gepleit voor muziek na operaties – maar met deze onderzoeksresultaten is met de stijgende zorgpremies vanaf 2027 de museumjaarkaart in het zorgpremiepakket wellicht een goed idee.
