Zeventig mijnwerkers vast na zware aardbeving in Taiwan, tientallen mensen nog vermist

Zeventig mijnwerkers zijn vast komen te zitten in twee verschillende steengroeven na de zware aardbeving die Taiwan woensdagochtend trof. De Taiwanese brandweer meldde dat ze nog niet bereikt kunnen worden door de gevallen rotsen.

Bij de aardbeving zijn negen mensen overleden en 946 mensen gewond geraakt. Volgens lokale Taiwanese media overleden ten minste drie mensen toen ze wandelden in natuurgebied Taroko National Park. In dat gebied zijn reddingswerkers momenteel nog op zoek naar een bus met vijftig arbeiders.

De burgemeester van de stad Hualien, waar het epicentrum van de aardbeving lag, vertelde tegen persbureau Reuters dat de mensen, die vastzaten in gebouwen die op instorten stonden, inmiddels allemaal zijn geëvacueerd. De Taiwanese luchtmacht zei dat zes F-16 gevechtsvliegtuigen van de militaire basis in Hualien licht beschadigd zijn geraakt, maar dat die snel weer in dienst genomen zullen worden. In de buurt van Hualien zegt brandweer ruim zeventig mensen te hebben gered uit tunnels, waarvan de uitgangen door de aardverschuivingen waren geblokkeerd. Wegen aan de oostkust zijn afgezet wegens verder instortingsgevaar.

Veel minder slachtoffers

Taiwanese seismologische experts gaven de aardbeving van woensdagochtend een „hoge zes” op een schaal van 1 tot 7, en waarschuwen voor een naschok de komende dagen. In 1999 overleden ruim 2.400 mensen door een aardbeving van dit kaliber. Dit keer is de schade, in ieder geval in Taiwanese steden, beperkt. “Taiwan kent een van de meest geavanceerde aardbevings-voorbereiding ter wereld” zei seismologist Stephen Gao van de Universiteit van Missouri tegen persbureau AP. „Het eiland heeft strikte bouwvoorschriften ingevoerd, een seismologisch netwerk van wereldklasse en wijdverbreide voorlichtingscampagnes.”