Zeven personeelsleden gewond bij vechtpartij in uitzetcentrum Rotterdam

Bij een vechtpartij op de afdeling vreemdelingendetentie in Detentiecentrum Rotterdam (DCR) zijn donderdag zeven personeelsleden gewond geraakt. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt tegenover het ANP berichtgeving van De Telegraaf over het incident. Twee van de gewonde medewerkers moesten naar het ziekenhuis en zijn weer thuis.

Bij de vechtpartij, die ontstond tijdens een controle met een drugshond, waren zestig gedetineerden betrokken. In het Detentiecentrum Rotterdam vlakbij The Hague Rotterdam International Airport verblijven mannen zonder verblijfsvergunning. Ze worden in bewaring gesteld voordat ze het land moeten verlaten. „Blijkbaar sloeg bij de controle de vlam in de pan en werden mensen onrustig”, aldus de woordvoerder. Wat voor verwondingen de personeelsleden hebben opgelopen, is niet duidelijk. Voor zover bekend ging het om een handgemeen en waren er geen wapens in het spel.

Aangifte

Zeventien mensen zijn na het gevecht in een isoleercel geplaatst en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft namens het personeel aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee. „Het is vervolgens aan het Openbaar Ministerie of er verder onderzoek wordt gedaan.”

De Telegraaf schrijft dat personeelsleden het bericht zelf naar buiten brachten uit ergernis over het stilzwijgen bij DJI. Volgens de woordvoerder wordt informatie over incidenten in detentiecentra maandelijks naar buiten gebracht en „zat er geen bewuste strategie achter” dat nog niet over deze vechtpartij was bericht.