Zes verdachten van moord op presidentskandidaat Ecuador zelf vermoord in gevangenis

Geweld De Ecuadoraanse gevangenisautoriteit laat weten dat het om zes Colombianen gaat die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op de voormalige presidentskandidaat Fernando Villavicencio.
Medewerkers van de forensische politie arriveren bij de gevangenis in Guayaquil.
Medewerkers van de forensische politie arriveren bij de gevangenis in Guayaquil. Foto Gerardo Menoscal/AFP

In een Ecuadoraanse gevangenis zijn vrijdag zes mensen om het leven gebracht. Volgens de gevangenisautoriteit gaat het om zes Colombiaanse mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de voormalige presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De oud-journalist Villavicencio, die zich in zijn campagne uitsprak tegen de samenwerking tussen overheidsfunctionarissen en de georganiseerde misdaad, werd in augustus tijdens een campagnebijeenkomst vermoord.

Het Colombiaanse zestal dat verdacht werd van zijn moord, zat vast in een gevangenis in Guayaquil, Ecuador’s op een na grootste stad in het zuidwesten van het land. De zes mannen werden kort na de moord op Villavicencio opgepakt. De vermoedelijke schutter, eveneens Colombiaans, werd bij zijn aanhouding door de politie doodgeschoten. De achtergronden van de meervoudige moord in de gevangenis zijn nog onbekend. Het komt vaker voor dat er moorden plaatsvinden in de gevangenis in Guayaquil, waar (drugs)bendes een grote invloed hebben.

De grote gevangenis van Guayaquil, bekend als Penitenciaría del Litoral, heeft het leger gevraagd om de orde te herstellen. Dat kan omdat de Eucadoraanse president Guillermo Lasso onlangs de noodtoestand voor gevangenissen in het land afkondigde. De president heeft laten weten met spoed terug te keren vanuit New York, waar hij sinds afgelopen donderdag verbleef. Op X schrijft hij niets te zullen „verdoezelen. De waarheid zal aan het licht komen”, aldus de president.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 21 augustus leverde geen winnaar op. Volgende week, op 15 oktober, vindt een tweede en beslissende ronde plaats. Daarin neemt de linkse Luisa González het op tegen Daniel Noboa, zoon van een rijke zakenman die zijn fortuin vergaarde met de export van bananen. Christian Zurita, de kandidaat die Villavicencio verving op het stembiljet, haalde de tweede ronde niet.

Lees ook: Met moord op presidentskandidaat glijdt Ecuador verder af richting narcostaat