Zes maanden cel geëist tegen verdachte van antisemitische projectie op Anne Frank Huis

‘Laser-racisme’ Op 6 februari van dit jaar verscheen de tekst ‘Anne Frank is uitvinder van de balpen’ op de gevel van het Anne Frank Huis. De antisemitische tekst is onderdeel van een complottheorie die claimt dat Anne Frank niet zelf de auteur zou zijn van haar dagboek.
De Pools-Canadese Robert W. ontkent alle aantijgingen.
De Pools-Canadese Robert W. ontkent alle aantijgingen. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een halfjaar cel en een gebiedsgebod van vijf jaar voor de gemeente Amsterdam geëist tegen de man die wordt verdacht van het projecteren van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis. De 42-jarige Robert W. staat donderdag terecht voor de belediging van Joden en het verspreiden van discriminerende uitingen. W. ontkent alle beschuldigingen.

Lees ook: ‘Laser-racisme’ is overgewaaid uit de VS. Maar wie zitten er in Nederland achter?

Op 6 februari van dit jaar verscheen de tekst ‘Anne Frank is uitvinder van de balpen’ op de gevel van het Anne Frank Huis; een complottheorie die de Holocaust ontkent en beweert dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. Enkele dagen later doken de beelden hiervan op in het rechts-extremistische Telegramkanaal ‘The Laser Nazi Bunker’. Het Anne Frank Huis en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deden vervolgens aangifte, waarna de politie een onderzoek begon.

De Pools-Canadese W. werd vorig jaar opgepakt in Polen en eind augustus naar Nederland gebracht. De officier van justitie sprak van een „een zeer bewust geplande actie bedoeld om anderen pijn te doen”. „Wat bezielt verdachte om een verwerpelijke tekst op het Anne Frank Huis te projecteren?”

Ook in de Amerikaanse stad San Diego loopt een strafzaak tegen W., voor het fysiek mishandelen van zijn buurman terwijl hij homofobe leuzen riep. Volgens Amerikaanse media was W. uit Amerika gevlucht naar Polen, waar hij opnieuw in een strafzaak verwikkeld raakte wegens haatzaaien en het promoten van fascisme. W. stond met een spandoek met daarop antisemitische teksten bij de poort van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz.