Zes jaar gevangenisstraf voor toonaangevende theatermakers in Rusland

Twee toonaangevende Russische theatermakers zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van zes jaar, die ze moeten uitzitten in een strafkolonie. Volgens de rechtbank zijn theaterregisseur Jevgenia Berkovitsj (39) en scenarioschrijver Svetlana Petritsjoek (44) schuldig aan het „rechtvaardigen van terrorisme” in een drie jaar geleden verschenen toneelstuk.

De aanklacht richt zich op het toneelstuk Finist de Moedige Valk, gesubsidieerd door het Russische ministerie van Cultuur en bekroond met een Gouden Masker, de hoogste theateronderscheiding in Rusland. Het stuk, dat in in 2021 première ging, gaat over Russische vrouwen die besluiten zich aan te sluiten bij IS in Syrië nadat ze verliefd zijn geworden op militanten uit dat land.

In 2023 werden de twee theatermakers gearresteerd, volgens de openbare aanklager in Moskou omdat ze in hun stuk terrorisme zouden rechtvaardigen en de ‘androcentrische’ structuur van Rusland zouden bedreigen. De zaak zorgde voor een storm van protest in de Russische cultuursector en bij internationale mensenrechtenorganisaties. Duizenden Russen ondertekenden petitie om het tweetal vrij te laten.