Zelfs voor Trump is ‘vrije ziel’ en ‘trotse islamofoob’ Laura Loomer te controversieel

Bij de herdenking van de aanslagen van 11 september afgelopen woensdag stond Laura Loomer tussen prominente gasten. Joe Biden, Kamala Harris en Donald Trump waren erbij aanwezig. Loomer is een complotdenker met 1,3 miljoen volgers op X. Ze was door Donald Trump op de herdenking „uitgenodigd als gast”, schreef ze die dag op het platform. Loomer is naar eigen zeggen formeel niet betrokken bij Trumps verkiezingscampagne, maar staat hem bij als „onafhankelijke supporter”. Vorig jaar hielp ze de bekende complottheorie verspreiden dat 9/11 geen terreurdaad was, maar een geheime operatie van de Amerikaanse overheid.

Afgelopen week begeleide ze Trump ook naar het verkiezingsdebat met Harris. Twee dagen voor dat debat schreef ze op X dat het Witte Huis „straks naar curry” ruikt als de Democraten winnen, een verwijzing naar de deels Indiase achtergrond van Harris.

Trump nam toch afstand

Vrijdag werd Trump tijdens een persmoment op zijn golfclub in Zuid-Californië gevraagd naar de betekenis van Loomers aanwezigheid en van haar omstreden uitspraken. Trump noemde haar „een sterk persoon met sterke meningen” en een „vrije ziel”. Hij zei dat wat zij zegt, hem niet aangaat. Maar een aantal uur later nam Trump toch afstand van haar uitspraken, nadat er ook in Republikeinse gelederen onrust was ontstaan. In een verklaring zei hij haar steun nog steeds te waarderen, maar het niet eens te zijn met haar uitspraken uit het verleden. Loomer zei zelf, in een interview met CNN, dat ze de complottheorie over 9/11 niet langer aanhangt.

De 31-jarige Loomer heeft een Joodse achtergrond en groeide op in Arizona. In 2015 verhuisde ze naar Florida, waar ze zich namens de Republikeinen twee keer voor het Congres verkiesbaar stelde. Met de slogan ‘Boomers for Loomer’ verkreeg ze een achterban onder de gepensioneerde Trumpstemmers in Florida, maar ze verloor beide keren. Loomer heeft zichzelf openlijk een „trotse islamofoob” genoemd, en post al jaren racistische, haatdragende uitspraken op internet. Twitter blokkeerde haar account in 2018 wegens haar uitlatingen, net als andere sociale media. Uber en Lyft blokkeerden haar account in 2017 na een reeks tweets over islamitische taxichauffeurs. Ze mocht terugkomen op X toen Elon Musk het bedrijf overnam en de regels rondom het verspreiden van desinformatie versoepelde.

Loomer heeft gewerkt voor Inforwars van Alex Jones en Project Veritas, mediakanalen die bekend staan om het verspreiden van desinformatie en complottheorieën. Ze noemt zichzelf een „onderzoeksjournalist”, nu voor haar eigen platform Loomer Unleashed.

Complotdenkers

Loomer is niet de eerste bekende complotdenker met wie Trump zich associeert: hij dineerde in 2022 met Nick Fuentes, bekend om antisemitische en racistische ideeën en uitspraken. Complotdenkers zijn deel van Trumps meest radicale achterban en complottheorieën verspreid over sociale media speelden een belangrijke rol tijdens de bestorming van het Capitool in 2021.

Trump verspreidt zelf geregeld desinformatie, ook tijdens zijn huidige campagne. Zo zei hij tijdens het debat met Harris dat in Springfield, Ohio Haïtiaanse immigranten huisdieren eten. Een ongegronde en onjuiste bewering die Loomer een dag voor het debat ook op X plaatste, al is het niet duidelijk of die bij haar is ontstaan – ook running mate J.D. Vance postte erover in aanloop naar het debat. Door massale bedreigingen die na het presidentiële debat volgden, moesten scholen in het stadje Springfield tijdelijk sluiten.

Toch gaan de haatdragende beweringen van Loomer veel Republikeinen te ver, ook Republikeinen uit het kamp van Trump zelf. The New York Times schreef in 2023 dat Trump haar wilde inhuren voor de campagne, maar topadviseurs blokkeerden dat plan. Ook openbaar riepen Republikeinse senatoren zoals Thom Tillis en Linsey Graham Trump op om afstand te nemen van haar. Senator Tilis noemde Loomer volgens The New York Times een „gestoorde complotdenker die regelmatig walgelijke onzin uitkraamt die is bedoeld om Republikeinen te verdelen”. Majorie Greene, Republikeins politicus en zelf ook een radicaal-rechtse complotdenker, vertelde aan CNN dat het niet alleen Loomers toon en beweringen zijn die haar ongeliefd maken, maar ook „hoe ze andere Republikeinen aanvalt”. Greene werd zelf ook door Loomer op de korrel genomen.