Avond na avond spoten ze in de garage een laag purschuim op een stuk karton. Even drogen, dan een nieuwe laag. Na een week hadden Bianca en haar zoontje uit Den Haag een enorme bobbelige harde berg. „Bijna niet te tillen.” Ze verfden de massa bruin, plakten er twee grote papieren ogen en een vrolijke mond op. De drol-emoji-surprise voor school was af.
Er kwam een lief gedicht bij, vertelt Bianca, waarin stond dat de drol-emoji in Japan staat voor geluk. Maar zoveel geluk bracht de surprise niet. De moeder van het kind dat de drol-emoji ontving was woest. In de groepsapp van de klas eiste ze dat de maker van de surprise zich bekend zou maken, vertelt Bianca, die niet met haar achternaam in NRC wil om nieuwe escalatie te voorkomen. „Op school vond het kind de surprise leuk, maar thuis zou hij hebben gehuild. De moeder wilde een gesprek met ons en de schooldirecteur.” Zover kwam het niet. „Maar leuk was anders. Veel geld, veel tijd, de beste bedoelingen en huilende kinderen.” Dus overweegt Bianca om het dit jaar anders aan te pakken en een kant-en-klare surprise te kopen. „Lekker makkelijk.” Want dat kan tegenwoordig. Je kunt surprises kopen die al helemaal af zijn of je schaft een pakket aan waar alles in zit om iets te maken. Er zijn tal van aanbieders. Kleine en grote bedrijven, maar vooral veel particulieren: mensen die het hele jaar door knutselen en hun verzameling op Marktplaats verkopen. Of mensen die hun gekregen surprise van vorig jaar online zetten.
In de hobbyspeciaalzaak HappyCreation in Hellevoetsluis en op de site sintsurprise.com van Natasja Twickler en haar moeder kunnen klanten kiezen uit twintig surprises die helemaal af zijn. Een knutselwerk in de vorm van een lippenstift, een M&M, een barbecue, een theepot, een chef-kok. Allemaal gemaakt rond één piepschuimen bal. „Dat is handig”, legt Twickler uit „mensen kunnen het cadeautje in de holle bal leggen en hoeven de twee helften alleen nog maar aan elkaar te klemmen”.
Twickler en haar moeder knutselen en verkopen al jaren surprises. De vraag neemt alleen maar toe, vertelt ze. Dit jaar hebben ze er ongeveer 250 verkocht, vorig jaar waren het er circa 230, het jaar daarvoor zeg 210. Elke dag nog (het is een week voor pakjesavond) bellen en mailen mensen of we nog surprises hebben, zegt ze. „We draaien overuren en kunnen simpelweg niet aan de vraag voldoen, ook al beginnen we al in de zomer. ”
Tijd is het belangrijkste argument voor mensen om een (semi) kant-en-klare surprise te kopen, zegt Twickler. Fatima Anahnah, moeder van twee kinderen uit Den Haag, kocht in coronatijd via bol.com een pakket met onderdelen voor een surprise. De knalgele bal in de vorm van een smiley moesten ze alleen nog verven, oogjes plakken en „we deden hem een mondkapje op”. De reden om een pakket te kopen: „We waren ziek en zaten in tijdnood.” Haar dochter was blij. „Had ze toch iets moois om op school te geven.”
Ouders willen graag dat hun kind met een prachtige surprise en vol trots naar school gaat, zegt Twickler. Maar er is tijdsdruk. Ze hoort klanten vaak vertellen dat ze thuis, op school én bij de hockeyclub een surprise moeten inleveren. „En als je dan ook nog twee kinderen hebt, moet je zes van die dingen maken.”
Spullen van de kringloop
Thuis aan de keukentafel in Zwolle knutselen twee studenten het hele jaar door surprises. De vrouwen maken onder meer make-uptafels, gamecontrollers, paarden in stallen, dumbbells en biljarttafels met ballen. „Zodra er eentje af is, stoppen we die in een zak en leggen ’m achter de schotten op zolder zodat hij niet stoffig wordt”, vertelt een van de vrouwen – beiden willen niet met hun namen in de publiciteit. Verkopen doen ze nu voor het derde jaar via Marktplaatsaccount Surprisepret. „Soms koopt iemand vier surprises tegelijk, voor alle gezinsleden een.” Ze hebben er inmiddels negentig verkocht, zegt ze. „En nog twee over.”
Dozen, karton, stapels gekleurd papier en (kerst)ballen halen de vrouwen uit de kringloopwinkel. „Dan blijven de kosten laag.” Geïnteresseerden kunnen verzoekjes indienen. „Maar soms zijn de opdrachten te lastig. Laatst wilde iemand een broodje frikandel of een auto van een specifiek merk. Dat gaat niet.”
Uitknippen en vastlijmen
Via het TikTok-account Linnylol87 (55,5 duizend volgers) van Linda Mast uit Helmond kunnen mensen een surprise naar wens bestellen. In korte filmpjes laat ze zien hoe ze kunstwerken maakt. Voor een torso met buikspieren en borsthaar („bedoeld voor een BHV’er om op te oefenen”) gebruikte ze stevig karton, plakband, roze verf en zwart visdraad (voor het haar). Ruim 97 duizend mensen bekeken deze video.
Een stuk minder fantasierijk maar wel praktisch zijn de surprises van KarTent. Het bedrijf verkoopt alles van karton, van stands voor op beurzen tot aan glijbanen, bedden en picknicktafels. En nu ook vijftien verschillende surprises. Je moet de parfumfles, de stoomboot of platenspeler uitknippen en vastlijmen. Oprichter Timo Krenn zegt dat het storm loopt. „Er stond hier laatst zelfs een klant om 8 uur ’s ochtends bij het kantoor die met spoed een surprise wilde ophalen.” Krenn verkoopt ze eigenlijk alleen online. Er gaan vijf keer meer exemplaren dan in 2023 de deur uit, zegt hij. Exacte cijfers geeft hij niet. „Sommige mensen, zoals ikzelf”, zegt Krenn, „houden gewoon niet van knutselen. Dan is dit toch een uitkomst.”
Foto’s: Lars van den Brink
Het best bekeken filmpje heeft 1,5 miljoen views. Daarin laat Mast zien hoe ze een grote surprise van 28 bij 65 centimeter in de vorm van de populaire Dubaichocoladereep maakt.
De kant-en-klare surprises zijn best prijzig, beamen de aanbieders. Die van Twickler kosten tussen de 17 en 27 euro. De vrouwen van Surprisepret vragen 17,50, Linda Mast rekent rond 25 euro en KarTent 12 euro. En voor alle bestellingen geldt dat er nog verzendkosten bijkomen. „Maar mensen hebben het er voor over”, zegt Mast. „En voor ons is het ook een hoop werk, hè.”
Xenos-pakket
Terug naar Bianca. We zijn een paar dagen verder, wat neemt haar zoon dinsdag 3 december mee naar school? „We hebben toch zelf een surprise gemaakt”, zegt ze. „Ik vind de kant-en-klare kunstwerken te gelikt en ik wil niet dat mijn kind door de mand valt. Want school vindt het niet goed als je iets koopt.” Nu heeft ze met haar zoon een kooi van karton gemaakt, met een waterfles van wc-rollen en echt hooi. En er staan cavia’s in. „Die hebben we gevouwen van speciaal papier met haartjes.”
En nu maar hopen dat haar zoon ook iets leuks terugkrijgt. Vorig jaar kreeg hij een cornflakedoos beplakt met een A4’tje en twee oortjes, vertelt Bianca. „Het moest een poes voorstellen.” Een leerkracht van een basisschool vertelt anoniem (om niemand te kwetsen) dat de meeste kinderen prachtige dingen maken. Maar soms is het ook treurig gesteld. „Vorig jaar kreeg een kind een pizzadoos, die gewoon van de pizzeria kwam, met daarin een rond velletje. Dat was de pizza.”
De online gekochte surprises pikt hij er zo uit. Ieder jaar hebben zeker vier leerlingen weer een paard gemaakt met het surprisepakket van de Xenos. Twee doosjes, oren en een staart. „En het cadeautje haal je uit z’n kont.”