Zeker tweeduizend opvangplekken minder door voornemen van aanstaande coalitie om spreidingswet in te trekken

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is nu al zeker tweeduizend opvangplekken kwijtgeraakt doordat de aanstaande coalitie de ambitie is overeengekomen om de spreidingswet te laten vallen. „Enkele gemeenten hebben al aangekondigd opvangplekken niet te realiseren of besluitvorming on hold te zetten”, schrijft het COA woensdag. De organisatie maakt niet concreet om welke gemeenten het gaat. Voor honderden mensen dreigt op korte termijn opvang en begeleiding tot het verleden te behoren.

Volgens het COA moeten er voor 1 juli nog 8.100 opvangplekken worden gevonden. Het opvangorgaan heeft naar eigen zeggen „nog geen perspectief dat dit gaat lukken”.

Een aantal gemeenten heeft na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord aangegeven „een tandje bij te zetten” in de asielopvang, zei verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) vorige week. Maar dat weegt niet op tegen de gemeenten die — in Van der Burgs woorden — zeggen „wij moeten nu niet meer, dus we gaan nu niet meer, of we gaan minder”. Het COA verwachtte kort na het coalitieakkoord niet dat het aantal beschikbare opvangplekken zo hard zou dalen. Vorige week was de prognose 1.500 minder opvangplekken. Het COA benadrukt dat de spreidingswet van kracht blijft totdat de Tweede en Eerste Kamer hem formeel van tafel vegen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liet afgelopen vrijdag ook weten „grote zorgen” te hebben over het vroegtijdige einde van de spreidingswet. „Gemeenten waren hier juist voorstander van”, schreef algemeen directeur Leonard Geluk in een toelichting. Zonder de wet zal de „opvangcrisis alleen maar verergeren”, meent hij, en „de consequenties hiervan komen grotendeels op het bord van gemeenten en hun inwoners terecht”. Dat noemt de voormalig CDA-politicus „onacceptabel”.


Lees ook
Schrappen Spreidingswet raakt Budel hard: ‘Waar moeten al die mensen dan heen? In tentjes, hier in het dorp?’

Nederland, Maarheeze, 16.05.2024Asielzoekers van het asielzoekerscentrum Cranendonck in Budel, lopen langs de aspergevelden.foto Chris Keulen