‘Zeker drie journalisten die Rusland hebben verlaten vergiftigd’

Kremlin-critici Journalisten die Rusland hebben verlaten, kregen onder meer buikpijn, zwellingen en slapeloosheid. Doktoren vonden hun klachten passen bij een vergiftiging, aldus The Insider.
Natalja Arno, de leider van de Free Russia Foundation, zou vergiftigd zijn in de Tsjechische hoofdstad Praag.
Natalja Arno, de leider van de Free Russia Foundation, zou vergiftigd zijn in de Tsjechische hoofdstad Praag. Foto Olivier Hoslet/EPA

Meerdere journalisten die Rusland verlieten, zouden het afgelopen jaar zijn vergiftigd. Dat meldt het in Letland gevestigde Russische online onderzoeksmedium The Insider dinsdag. De krant schrijft over drie bevestigde en twee onbevestigde gevallen van vergiftiging.

In oktober zou Jelena Kostjoetsjenko, een journalist voor het onafhankelijke Novaja Gazeta en van Meduza, vergiftigd zijn in München. Ze kreeg last van onder meer een vreemde zweetgeur, hoofdpijn, pijn hoog in de buik en zwellingen. Duitse doktoren sloten een aantal diagnoses uit. Volgens hen is de journaliste waarschijnlijk vergiftigd, aldus The Insider.

Een week later kreeg Irina Bablojan, een journalist van het onafhankelijke Ekho Moskvy, dezelfde soort klachten als Kostjoetsjenko in Tbilisi. Zij verhuisde in oktober vanuit Moskou naar de Georgische hoofdstad Tbilisi. Volgens medische experts die The Insider sprak, lijken ook haar symptomen te zijn veroorzaakt door een vergifting. Ook Natalja Arno, de leider van de Free Russia Foundation, zou vergiftigd zijn in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Waarschuwen

Met het artikel wil de website van de kritische Russische journalist Roman Dobrokhotov andere critici van het Kremlin waarschuwen. „Zoals in deze tekst wordt aangetoond, realiseren vergiftigingsslachtoffers zich mogelijk niet dat ze al lange tijd vergiftigd zijn en gaan ze niet naar de juiste doktoren”, schijft The Insider, „en wanneer het besef komt, is het meestal onmogelijk om sporen van het vergif op te sporen.” Meestal publiceert The Insider zijn onderzoeken pas wanneer de daders zijn geïdentificeerd. „Maar in dit geval besloot de redactie, na overleg met de slachtoffers van de vergiftiging om de beschikbare gegevens openbaar te maken om de activisten en journalisten die Rusland verlieten te waarschuwen.”

Het is niet de eerste keer dat berichten van vergiftigingen van Kremlin-critici naar buiten komen. Het bekendste voorbeeld is de gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalny, waarvan meerdere vergiftigingsverhalen gemeld zijn.