N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
In de Soedanese hoofdstad Khartoum zijn zondag zeker 43 burgers omgekomen door luchtaanvallen met drones. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt. Dat melden internationale persbureaus op basis van informatie van activisten en medische vrijwilligers. Niet eerder sinds het begin van de oorlog in Soedan, die zo’n vijf maanden geleden uitbrak en voor een humanitaire crisis heeft gezorgd, kwamen meer burgers om bij één aanval.
De Soedanese paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), dat onder leiding staat van generaal Hemedti, heeft in een verklaring het Soedanese leger beschuldigd van de aanval. Dat deden de paramilitairen ook na eerdere aanvallen. Het Soedanese leger ontkent verantwoordelijk te zijn en geeft de RSF juist de schuld. Duidelijk is dat de RSF grote delen van Khartoum in handen heeft en het Soedanese leger van president Abdel Fattah al-Burhan eerder meermaals luchtaanvallen uitvoerde op het paramilitaire leger. Dat levert hen weinig op; de president lijkt in de oorlog aan de verliezende hand.
Het conflict tussen de RSF en het leger brak in april uit, en speelt zich voornamelijk af in en rondom Khartoum. Nadat generaal Hemedti in 2021 vicepresident werd onder al-Burdan, zou de RSF onderdeel worden van het regeringsleger. Een meningsverschil over de uitvoering daarvan leidde tot het conflict, dat inmiddels honderden burgers het leven heeft gekost.
Miljoenen ontheemden
Door de oorlog raakten miljoenen Soedanesen ontheemd, in eigen land dan wel over de grens. De Verenigde Naties noemden de oorlog afgelopen week nog „een humanitaire noodtoestand van epische omvang”, en waarschuwden dat honderdduizenden kinderen door ondervoeding zullen sterven als hulp uitblijft.
Ondertussen vinden in de westelijke regio Darfur nog steeds etnische zuiveringen plaats door de RSF, of door Arabische milities die met de RSF samenwerken. Het conflict is al jaren aan de gang, maar leefde onlangs opnieuw op. De strijd in Darfur gaat tussen volkeren van Arabische en van Afrikaanse afkomst. Volgens onder meer de Soedanese ngo de Professional Pharmacists Association liggen in de stad El Geneina elfduizend lichamen begraven in massagraven.
Lees ook: De wapenmarkt bloeit, maar voedsel is schaars in Soedan