Zeker 30 doden en tientallen vermisten bij gasexplosie in Iran

In het oosten van Iran zijn bij een gasexplosie in een kolenmijn op zaterdagavond zeker dertig mensen omgekomen. Dat melden onder meer persbureau AP en Reuters zondagochtend op basis van berichtgeving op Iraanse staatstelevisie. Naar tientallen mijnwerkers wordt nog gezocht.

In een mijn nabij een stad in de provincie Zuid-Khorasan vond rond 21.00 uur lokale tijd een explosie plaats door vrijgekomen methaangas. Volgens Reuters waren er 69 mijnwerkers in de buurt van de mijn tijdens de explosie. Zeventien mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft in een televisie-uitzending zijn medeleven aan de families van de slachtoffers betuigd. In 2017 kwamen bij een explosie in een kolenmijn in het noorden van Iran ook tientallen mensen om het leven. Toen zouden mijnwerkers geprobeerd hebben een locomotief met een lege accu te starten, waarschijnlijk veroorzaakte een vonk de explosie.

Ook in 2013 en 2009 kwamen mijnwerkers bij verschillende incidenten om het leven. Volgens AP produceert Iran jaarlijks zo’n 1,8 miljoen ton steenkool.


Lees ook

Meer dan 35 doden door mijnexplosie Iran

Mijnwerkers en reddingswerkers verzamelen zich bij de plek van het ongeluk.