Bij een schipbreuk voor de kust van Mauritanië zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen en worden nog meer dan 150 mensen vermist geraakt. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) woensdag bekendgemaakt. De ramp vond plaats voor de kust ongeveer 400 meter noordelijk van de hoofdstad Nouakchott. De 300 passagiers tellende boot was op weg naar de Canarische Eilanden en kapseisde na een reis van zeven dagen.
Volgens de IOM heeft de Mauritaanse kustwacht 120 mensen weten te redden, waarvan tien naar ziekenhuizen zijn gebracht. De zoekactie naar de vermisten — het zou vooral om Gambiaanse mensen gaan — blijft doorgaan.
Mogelijk speelde de sterke wind een rol bij de scheepsramp. Een lokale visser die persbureau Reuters telefonisch sprak, beschreef hoe tientallen lichamen door autoriteiten op het strand werden verzameld. „Er zullen zeker in de komende twee dagen nog meer levenloze lichamen worden ontdekt.”
Lees ook
‘Dodelijkste migratieroute ter wereld blijft onder de radar’
De ramp onderstreept de gevaren van de Atlantische migratieroute, die vanuit West-Afrika naar Spanje leidt en bekend staat als een van de dodelijkste ter wereld, vooral tijdens de drukke zomermaanden. Volgens gegevens van het IOM hebben tussen januari en half juli ruim 19.700 migranten zich aan de route gewaagd. Dat is een stijging met ruim de helft ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Volgens Walking Borders, een ngo die opkomt voor de rechten van migranten, zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna 5.000 migranten omgekomen op zee. Deze cijfers weerspiegelen de ernst van de crisis en de wanhopige omstandigheden waarmee veel migranten worden geconfronteerd. Mensenrechtenorganisaties hebben er bij zowel Europese als Afrikaanse autoriteiten herhaaldelijk op aangedrongen om voor veilige en legale migratieroutes te zorgen om nieuwe scheepsrampen te voorkomen.
Lees ook
Een op de negen migranten is de veel bediscussieerde asielzoeker